Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Недоволство в САЩ след забраната на Тръмп транссексуални да служат в армията

[post-views]
Тръмп събра над 50 милиона долара за една вечер за предизборната си кампания

Наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана транссексуални да служат в армията беше посрещната с протести. Мярката освен недоволство причини и известно объркване, както самата администрацията на Белия дом така и сред самите военни.

 


donald-trumpВ характерния за Доналд Тръмп стил, противоречивата мярка се появи на бял свят първо в социалната мрежа „Туитър“. Забраната беше посрещната с остра критика от различни правозащитни организации. Американският президент мотивира решението си, като посочи, че армията трябва да се фокусира върху решителни и категорични победи и не трябва да бъде натоварена с огромните медицински разходи и смущения свързани с транссексуалните. В „Туитър“ Тръмп посочи, че се е консултирал с генералите си. Голямата въпросителна около забраната е как точно ще бъде приложена. Говорителката на Белия дом Сарах Сандърс призна, че администрацията на Тръмп все още няма план как точно ще стане това.
Сандърс не успя да отговори на въпроса каква ще е съдбата на транссексалните хора на активна служба във въоръжените сили на САЩ или тази на резервистите. Сред критиците на рестрикцията е бившия военен министър Аштън Картър, който посочи, че транссексуалнтие, вече са се доказали като способни и достойни за служба хора. За анализаторите забраната на Тръмп е част от неговия кръстоносен поход срещу завещанието на предшественика му Барак Обама, който в последната си година в Билия прие закон, с който транссексалните хора могат открито да служат в армията. Според наскоро проведено проучване в американската армия, която има над 1 милион и 40 хиляди активни военнослужещи, на служба са около 10 хиляди трансексуални хора.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани