Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празненства в Йерусалим след като Израел премахна мерките за сигурност в Стария град

[post-views]
Празненства в Йерусалим след като Израел премахна мерките за сигурност в Стария град

jerusalem-metalni-detektoriМюсюлманските лидери приветстваха решението на Израел да премахне всички мерки за сигурност около Храмовия хълм в старата част на Йерусалим.
Ликуващи хора изпратиха камионите, които изнесоха от района на Храмовия хълм, всички съоръжения за сигурност, с което районът отново стана достъпен за вярващите.
Израелските власти затегнаха мерките за сигурност около комплекса на Храмовия хълм, след като група въоръжени мъже убиха двама полицаи преди две седмици. В района на комплекса е разположена джамията Ал Акса, която е третата по значимост светиня за мюсюлманите, след Мека и Медина.
Освен бариери израелските сили за сигурност, издигнаха железен мост, сложиха детектори за метал и камери за видео наблюдение.
Достъпът до мюсюлманския храма също беше ограничен.
В продължените на седмици мерките за сигурност в старта част на Йерусалим ставаха повод за протести. Общо седем души – четирима палестинци и трима израелци- загинаха в демонстрациите, които често прерастваха в сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност.
Докато израелското правителство твърди, че мерките за сигурност са необходимост, палестинците виждат в тях опит от страна на Тел Авив да наложи пълен контрол над древния комплекс.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани