Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Oперацията срещу ИДИЛ в Сирия – джихадистите са хванати в капан в град Ракка

[post-views]
14 турски войници загинаха в Сирия при най-смъртоносните боеве от операцията срещу ИДИЛ

SyrianБойците на терористичната групировка „Ислямска държава” са хванати в капан в центъра на град Ракка от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, заяви един от кюрдските командири на операцията. Офанзивата до пълното отвоюване на сирийския град от джихадистите ще продължи поне още 4 месеца.
Операцията по освобождаване на град Ракка започна в началото на месец юни, а в последните дни ръководеният от кюрдските милиции военен съюз отбеляза значителен напредък. От началото на фактическите бойни действия броят на жертвите е надхвърлил 1600 души, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, като отбеляза, че повече от 2/3 от загиналите са цивилни.

Мохамед Абдуллах – член на Сирийските демократични сили:

„Операциите ни продължават. В провинция Ракка сме и напредваме с добра скорост. Все още има доста от бойците на ИДИЛ. Ще успеем да ги заловим и хората ще се върнат у дома. Тогава всичко ще бъде постарому.“

Припомняме, че хиляди хора, основно жени и деца, остават в капан в зоната на военните действия. ООН неведнъж алармира за невъзможността да достигне сърцето на считания за столица на самообявилия се ислямистки халифат град Ракка. Хуманитарните екипи успяват да се погрижат единствено за настанените в близките лагери повече от 260 хиляди души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани