Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ураганът убиец „ИРМА“ продължава разрушителни си марш към Флорида

[post-views]
Ураганът убиец „ИРМА“ продължава разрушителни си марш към Флорида

URAGANНай-мощният от десетилетие ураган „Ирма“ продължава да сее смърт и разруха на Карибите. Независимо, че Националният  институт по ураганите на САЩ намали степента на бурята от най-високата пета на четвърта степен, ураганът остава  изключително опасен. До този момент природната стихия е взела най-малко 14 жертви. Десетки други са ранени.
Британските острови Търкс и Кайкос са последните жертви на урагана „Ирма“, който причини невиждани по-размерите си щети на една дузина острови в Карибско море.
Освен колосалните разрушения бурята до този момент е засегнала близо 1 милион и 200 хиляди души. Според Червения кръст броят на засегнатите може да нарасне до 26 милиона души.
Ураганът „Ирма“, след като мина през Доминиканската република и Хаите, се е насочил към Куба, като се очаква през уикенда да е стигне до американския щат Флорида.
Независимо, че бурята отслабва силата на вятъра може да достигне до 270 км в час, а поройните дъждове да причинят големи наводнения по крайбрежието на щата.
Властите във Флорида вече обявиха извънредно положение и евакуираха над половин милион души, и предупредиха, че южна част на щата, може да е необитаема в продължение на седмици, дори и месеци.
В същото време в Атлантическия океан набира сила ураганът Хосе, който се предвижда да мине по пътя на „Ирма“. Засега сега бурята е от категория три, но с тенденция силата й да се увеличава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани