Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческо земетресение разтърси Мексико

[post-views]
Историческо земетресение разтърси Мексико

meksiko-zemetresenie-kartaНай-малко 27 са жертвите на мощното земетресение разтърсило тази сутрин Мексико. Земният трус със сила 8.2 по Рихтер причини и големи разрушения в южната част на страната. Обявената след земетресението тревога от опасност за цунами обаче беше отменена, след като опасенията, че мощният трус ще причини вълни убийци не се оправдаха.
Земетресението, най-силното в историята на Мексико, беше регистрирано малко преди полунощ местно време. Първоначално беше съобщено, че силата му е 8,4 по рихтер, но в последствие беше намалена на 8.2.
По данни на националната сеизмологична служба на страната епицентърът на земния трус е бил в Тихия океан, близо до бреговете на щата Чиапас на дълбочина от 61 км.
Мексиканските щати Чиапас, Оаксака и Табско са сред най-засегнатите от труса. Президентът на Енрике Пеня Нието заяви, че най-големите опасения на властите идва от съпътстващите вторични трусове:

Най-големите ни притеснения идват от продължаващите вторични трусове. До този момент сме регистрирали 62 вторични труса и се очакват нови.“

Държавният глава допълни, че земетресението е бика усетено от близо 50 милиона души в страната, като дори и от жителите на столицата Мексико сити, която се намира на 1000 км от епицентъра на труса.
Трус върна спомена на жителите на град от земетресението през 1985 г, при което загинаха над 10 хиляди души и близо 30 хиляди бяха ранени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани