Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея

[post-views]
НАТО убива повече хора от талибаните

OONСъветът за сигурност на ООН наказа Северна Корея с нови санкции, след последния шести опит на комунистическата държава с ядрено оръжие. Резолюцията, внесена от САЩ, беше подкрепена единодушно от 15 членния висш орган на организацията.
Новите санкции ограничават вноса на петрол за Северна Корея и налагат забрана за износа на севернокорейски текстилни продукти.
Рестрикциите имат за цел да задушат ядрената и ракетните програми на Пхенян, които се смятат за най-голямата заплаха за глобалната и регионалната сигурност. Русия и Китай подкрепиха резолюцията, след като САЩ, се отказаха от идеята за налагането на петролно ембарго. Вашингтон предупреди, че ако Северна Корея продължи с провокациите ще предприеме нови наказателни мерки.

Ники Хейли – посланик на САЩ в ООН:

„Не търсим война. Севернокорейският режим все още не е пресякъл точката от която няма връщане.  Ако се съгласи да прекрати ядрената си програма, ще може да си върне бъдещето. Ако докажем че може да живее в мир, светът също ще може да живее в мир със страната. От друга страна ако Северна Корея продължи по опасния път, ние ще продължим да упражняваме натиск.“

В новия кръг от санкции се забранява още издаването на нови визи за севернокорейци, които искат да работят в чужбина. Изчислява се, че изолираната страна печели годишно от хората работещи в чужбина близо половин милиард долара.
Режимът в Пхенян посрещна остро новината за новите санкции, като се закани на САЩ, че рано или късно ще си платят цената за тях. Независимо от международната изолация и тежки икономически рестрикции севернокорейският лидер Ким Чен Ун е твърдо решен да вкара страната в клуба на ядрените сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани