Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се дипломатическият натиск за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан

[post-views]
Увеличава се дипломатическият натиск за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан

kiurdistanРешение за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан е възможно само след получаването на международни гаранции за готовността на Багдад да преговаря за независимостта на региона. Това заяви лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани в отговор на засилващия се международен дипломатически за отсрочване на допитването.
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън е поредният западен политик, който посети столицата на Иракски Кюрдистан – Ербил, в опит да убеди местния лидер Масуд Барзани да отложи насрочения за 25 септември референдум за независимост.
Багдад и неговите съседи споделят мнението, че допитването ще дестабилизира региона. Междувременно Турция, която подкрепя териториалната цялост на Ирак, започна военно учение по границата. Анкара се опасява, че гласуването ще даде тласък на сепаратистките настроения сред кюрдското население в страната.
Иракските кюрди от своя страна се разминават във възгледите си за бъдещето.

„Дори целият свят да е срещу нас, ще го направим така или иначе. Без значение дали е Ирак, Сирия, Турция или Иран. Дори да ни нападнат, ще го направим. Чакаме този ден от години.“

„Ако иракските шиитски милиции ни нападнат, както се чува, може и да загубим, защото вече се бием с ИДИЛ и това ще бъде втори фронт. Освен това, ако Иран и Турция затворят границите си, ситуацията ни ще се усложни.“

Кюрдите отдавна мечтаят за собствена държава. Срещу тези амбиции все по-остро се противопоставят съображенията на Запада, че конфронтация с Турция ще отслаби фронта срещу основния враг в момента, а именно ИДИЛ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани