Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС наложи допълнителни санкции на Северна Корея

[post-views]
ЕК призовава Съветът на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

EUСъветът по външни работи на Европейския съюз наложи нови санкции на Северна Корея. Те допълват приетите от ООН ограничения и влизат в сила незабавно. Така Брюксел се надява да притисне  режима в Пхенян достатъчно, за да се откаже от ядрената си програма.
Брюксел предвижда спиране на всички инвестиции и въвеждането на ембарго върху продажбата на суров и преработен петрол за Северна Корея. Европейският съюз се ангажира и да преустанови издаването на разрешения за работа на севернокорейци с изключение на бежанците, които се ползват с международна закрила.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи:

„Тези мерки издигат икономическия и дипломатически натиск от страна на Европейския съюз към Северна Корея до възможно най-високото ниво. Така Северна Корея се превърна в обект на най-тежките европейски санкции в света.“

Външните министри на Общността решиха също да намалят максималните суми, които могат да бъдат изпращани на севернокорейски граждани от 15 на 5 хиляди евро. Брюксел не изключва възможността средствата да се инвестират в разработването на ядрената и балистичната програма на Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани