Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За пръв път от началото на кризата испанският премиер посети Каталуния

[post-views]
Франция няма да признае независима Каталуния

katalunia-800Испанският премиер Мариано Рахой посети Каталуния за пръв път от началото на кризата през октомври. Той пристигна в Барселона, за да подкрепи местния лидер на Народната партия Хавиер Гарсия-Албиол и кандидат за премиерския пост в Каталуния в разгара на подготовката за предизборната кампания.
Мариано Рахой призова за активно гласуване и изрази надежда,  „мълчаливото мнозинство“ на каталунците да сложи край на кризата.  Припомняме, че само преди 2 седмици Мадрид наложи прекия си контрол върху органите на местното самоуправление и свика предсрочни парламентарни избори.

Мариано Рахой – министър-председател на Испания:

„Целта ни е масово гласуване на 21 декември, за да положим основите на нов политически етап на спокойствие, нормалност и мирно съжителство, на уважение към правилата на играта и не на последно място, възстановяване на икономическата стабилност.“

На национално равнище Народната партия разчита на голяма популярност, но в Каталуния остана едва пета политическа сила на последните избори. Задълбочаването на кризата в автономната област след едностранното обявяване на  независимост повдига въпроса ще обърнат ли каталунците този път гръб на сепаратистките настроения.

Мъж:

„В коалиция с останалите партии, противници на независимостта, можем да постигнем резултат, с който да се отклоним от пътя на сепаратизма, безсмислена посока, която ни отвежда до ръба на провала.“

Междувременно през уикенда поддръжници на независимостта с мирно шествие в Барселона настояха за освобождаване на арестуваните каталунски политици. Исканията им подкрепиха и демонстранти в Брюксел.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани