Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия призна за радиоактивното замърсяване през септември

[post-views]
Русия призна за радиоактивното замърсяване през септември

radioactiveРусия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си през септември и октомври, с което потвърди съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността. Преди време Френският институт за ядрена безопасност съобщи, че над Европа е минал облак с радиоактивни частици, с предполагаем източник Русия или Казахстан.
Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че са засечени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени аварии в историята. В момента комплексът се използва за преработка на използвано ядрено гориво.
В съобщението на Росгидромет, се посочва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.
След като констатира замърсяването, Френският институт за ядрена безопасност заяви, че концентрацията на радиоактивния елемент е над стандартните норми, но далеч под праговете, отвъд които може да представлява заплаха за здравето на хората или околната среда.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани