Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение и апел за интифада след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

[post-views]
Сделката на Тръмп за Близкия Изток раздели света – палестинците реагираха остро, ООН също не я одобри

web-reuters-donald-trump-israel-flagРешението на американския президент Даналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел провокира вълна от остри и противоречиви реакции по целия свят. Традиционните съюзници на Вашингтон Франция и Великобиртания обявиха, че не подкрепят действията на Белия дом. Саудитска Арабия ги определи като „несправедливи и безотговорни“. Решението провокира вълна от протести в Близкия изток.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Време е официално да признаем Йерусалим за столицата на Израел…. Взех решението, като прецених, че това ще е в най-голям интерес за САЩ, както и постигането на мир между израелци и палестинци.

С това изказване Тръмп сложи край на водената от десетилетия политика на САЩ за неутралния статут на Йерусалим. Въпросът не веднъж е спъвал мирните преговори между израелци и палестинци, а решението на Вашингтон има опасност допълнително да дестабилизира региона и закове последния пирон в ковчега на близкоизточния мирен процес. По молба на 8 страни членки Съвета за сигурност на ООН се събира на извънредна среща в петък, за да обсъди ситуацията. А тя вече започна да ескалира. Всички палестински движения от най-крайните до най-умерените призоваха към масови протести срещу решението на Доналд Тръмп. Лидерът на ислямисткото терористично движение Хамас Исмаил Хамия дори призова за нова „интифада“ или въстание срещу Израел.
Както се е и очакваше решението на Тръмп провокира остри реакции.

Антониу Гутереш – генерален секретар на ООН:

„Няма друга алтернатива на решението за две държави. Няма план Б. Само чрез реализирането на тази визия, две държави, които живеят заедно в мир, сигурност и и взаимно признание, с Йерусалим като столица на Израел и Палестина и всички въпроси с окончателния статут, могат да покрият законните стремежи на двата народа.“

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Мога само да отхвърля и да потвърди, че решението на Доналд Тръмп е едностранно и засяга само САЩ. Искам да потвърдя, че това решение противоречи на международното право и резолюции на ООН.

Зигмар Габриел – германския външен министър:

„ Винаги сме били в Тел Авив нашите посолства са там, европейските посолства са там. Има причина за това, защото не искаме да  взимаме страна по въпроса. Статутът на Йерусалим е част от процеса на преговорите, който в крайна сметка трябва да се реши между израелци и палестинци.

На този етап единствено израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решение на Трумп, като го определи като историческо и най-вече ката важна стъпка към мира.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани