Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган направи политически скандал в Атина – турски президент в Гърция за пръв път от 65 години

[post-views]
Турският президент Ердоган отново отправи заплахи към Гърция

erdogan-turkey-large_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8

Със скандал започна визитата на Реджеп Таип Ердоган в Атина. Турският президент се скара с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос по повод евентуална ревизия на Лозанския договор. Документът е подписан след края на Първата световна война и определя демаркационната линия между Турция и съседките ѝ България и Гърция.
При пристигането си в Атина, турският президент Реджеп Таип Ердоган повторно повдигна въпроса за преразглеждане на Лозанския договор, определящ границите на съвременната турска държава, с мотив, че в текста има известни неясноти. Гръцкият му колега Прокопис Павлопулос обаче отхвърли възможността условията по документа да бъдат предоговаряни, тъй като според страната му пропуски няма.
И все пак, президентът Ердоган подчерта, че влошените отношения между Анкара и Атина са в миналото. Той е на историческа двудневна визита в Гърция, а турски държавен глава не е посещавал страната от 65 години насам. Самият Ердоган за последно беше в Атина през 2010 г., но тогава в качеството си на премиер.
Предстои среща на турския президент с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата ще обсъдят наболели въпроси като бежанската криза, енергетиката, отношенията с Европейския съюз, както и спорните острови в Егейско море, заради които двете страни бяха на ръба на война през 90-те.

Най-ново

Единична публикация

Избрани