Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Полковник Калин Ценов: Във Варна-2 приемаме и храним до 250 души

[post-views]
Полковник Калин Ценов: Във Варна-2  приемаме  и храним до  250 души

kalin cenov– Господин полковник, тази година беше много наситена за ВВС – учения, обучения, тренировки и подготовки – от национален и международен характер. Как подчинената ви структура се включи в логистичната поддръжка на  тези мероприятия? Кои бяха най-големите предизвикателства за вас при  участието ви в осигуряването на тези събития?
– Базата за специална техника е основното логистично формирование от състава на Военновъздушните сили. Затова предизвикателствата пред нея  всяка година нарастват с темповете, с които нарастват и ученията и тренировките, в които вземат участие личен състав и техника от ВВС. Именно като логистична структура ние участвахме с личен състав и техника от Базата в тези учения, тренировки и подготовки с национален и международен характер през тази година. Какво по-точно имам предвид? Базата за специална техника се състои от подразделения за ремонт,  авиационноизследователски подразделения, подразделения за логистично и транспортно осигуряване. Неразделна част от базата са и дислоцираните в отдалечени райони в. ф. 42130 – Боровец, и в. ф. 26810 – Поповица, както и подразделението – Варна. С тези си логистични структури базата изпълнява задачи от всички функционални области на логистичното осигуряване. Ние снабдяваме ВВС с материални средства. В базата се намират централните складове на ВВС за вещево имущество, вещево-хранително имущество, канцеларско имущество и акциденция, квартирно-експлоатационно имущество, противопожарно имущество, имущество за бойна подготовка, ЯХБЗ имущество, топографско имущество и други имущества, необходими за осигуряването на ежедневната дейност на формированията от ВВС. През Базата преминават всички централни доставки на посочените по-горе материални средства, които впоследствие биват разпределяни по формированията от ВВС. От друга страна, в. ф. 26810 – Поповица, не само осигурява формированията от състава на ВВС с всички видове въоръжение, бойни припаси, авиационни средства за поразяване и авиационно-техническо имущество, но и приема авиационно-техническо имущество по сключени вътрешни и международни договори. 
Друга основна дейност са поддръжката и възстановяването. Със своите подразделения за ремонт базата има възможност да извършва ремонт втора степен на радиолокационна, зенитно-ракетна, комуникационно- информационна и автомобилна техника. 
Едно от уникалните за Българската армия подразделения в  базата произвежда, съхранява и транспортира криогенни газове (медицински кислород и азот в течно и газообразно състояние) не само за нуждите на авиобазите от състава на българските ВВС, но и за чуждестранните участници в международните учения и тренировки. 
Извън основните функционални области на логистичното осигуряване в Базата са развити и допълнителни способности, като изграждане и поддържане на грунтови писти на летища (необходими за провеждане на тренировки на транспортната авиация), разработване на проектно-сметни документации за изграждане на нови или ремонтиране на съществуващи обекти и съоръжения, осигуряване на представителни мероприятия на ВВС и др.
– Искам да обърнем специално внимание на Шабла `2017 и да ни разкажете за това, как вие участвахте в  решаването на  логистичните задачи в едно голямо, при това с международно участие учение, и то на море? 
– Базата за специална техника винаги е участвала и участва със специалисти и техника в различни направления в тактическите учения на Зенитно-ракетния полигон – Шабла. През годините сме осигурявали запасни части за зенитно- ракетните комплекси, изработвали сме мишени и сме осъществявали обективен контрол за оценка на стрелбите, извършени от разчетите.
Безспорно едно от големите  предизвикателства пред базата през последните години беше възстановяването на района Варна-2 и превръщането му от  запустяла база в чист, спретнат и чудесно функциониращ Център за специализирана подготовка (ЦСП) на летателния състав на ВВС. Тази задача, поставена ни от командването на ВВС, ние превърнахме в лична кауза и… мисля, че успяхме. Това, което се вижда сега там, е резултат от комплексните и разнообразни усилия на всички формирования от Базата за специална техника, от съдействието на колегите от в. ф. 52860 – Кичево, и, разбира се, от всестранната подкрепа на командването на ВВС.
– Как оценявате значението на Центъра за специализирана подготовка –Варна? 
– Считам, че запазването и развитието, а още повече придобиването на нови способности във всяко военно  формирование е един от основните приоритети на неговия командир. В този смисъл отговорът е ясен: Придобиването на нови логистични способности за настаняване и комунално-битово осигуряване на личен състав, участващ в учения и тренировки в отдалечения от основните бази на ВВС морски район на Варна, е от особена важност.
С ремонтирания хранителен блок, напълно ремонтираните, реновираните и  тези с ремонтирани санитарни възли бунгала подразделението във Варна се превърна в един завършен обект, предоставящ необходимите условия за приготвяне на храна и последващото й раздаване на личния състав, както и необходимите минимални битови условия за настаняване на личен състав. Разбира се, неговото доизграждане ще продължи в съответствие с осигуряваните от командването на ВВС материални и финансови средства.
При така създадените условия ЦСП – Варна, се използва вече 3 години за настаняване и хранене на личен състав. Доказателство е и използването му през тази година за осигуряването на личен състав, участващ в 4 учения и тренировки през летния сезон. Капацитетът е за настаняване до 200 души и приготвяне на котлова храна за 250 души. Не бих говорил отново за икономическия ефект, защото всеки сам лесно би могъл да го изчисли.
– Защо логистиката в армията е важна и защо тя трябва да се подкрепя?
– Нямам претенции за теоретик по тези въпроси, но бих Ви казал моето разбиране за нещата. Задачата на логистиката е, осигурявайки перфектното изпълнение на учебните и бойните мисии, все пак да остане в сянка. По-важното е тези, които изпълняват задачите, да я усещат като сила зад себе си. 
Голямо предизвикателство пред Базата за специална техника в днешно време е запазването на придобитите логистични способности, както и придобиването на нови в условията на ограничени ресурси. Недостигът на материални и финансови средства, необходими за изпълнение на поставените задачи, е проблем не само за нашето формирование, това е проблем на всички формирования от БА и за съжаление все по-често води до непълно изпълнение на конкретни  задачи. 
Този недостиг на материални и финансови средства буди тревога за състоянието на инфраструктурата и ремонтираната техника не само в базата.
От казаното дотук може сами да си отговорите на въпроса, защо логистиката в армията е важна и защо трябва да се подкрепя? А аз бих Ви попитал от своя страна коя дейност в системата на отбраната се осъществява без участие на логистичните органи и бих Ви отговорил – никоя.
Днес ние, като продължаваме традициите на ремонтните структури на родовете войски и логистичните подразделения, създаваме една автономна, комплексна и многообразна самостоятелна част с уникални възможности в рамките на ВВС, която е и, уверен съм, ще бъде в състояние да осигурява част от оперативната автономност на вида въоръжени сили при изпълнение на ежедневни задачи и конкретни мисии.
И понеже сме към края на една успешна за Базата за специална техника година, бих искал да благодаря на целия личен състав за усърдието и професионализма, с който служи и работи, както в Божурище, Враждебна и Варна, така и в Боровец и Поповица. Благодаря ви, колеги! И Ви пожелавам весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници!

Предлагат медицински услуги в Боровец и ВарнаVarna-VVS

Според полковник Ценов съвременната нова авиационна техника се експлоатира по техническо състояние. Важен елемент от това е безразрушаващият контрол. Притежаваме и необходимата техника и го правим. Специалистите ни са завършили курсове в БАН, оправомощени са и участват във всички процедури, свързани с удължаване на ресурса на авиационната техника. По този начин също спестяваме значителни средства като се има предвид, че един час безразрушаващ контрол, извършен на самолет, струва 70 евро.
Базата осъществява  „Транспорт и придвижване”, което означава транспортното осигуряване на Командването на ВВС с личен състав и техника. 
Извършва „Полеви услуги” – през годините личният състав на Базата доказа своя професионализъм при изграждането на „Полеви пункт за приготвянето на котлова храна за бежанци”, настаняване и хранене на личен състав, участващ в лагери, тренировки и учения (във в. ф. 42130 – Боровец, и Центъра за специализирана подготовка – Варна).
Предлага „Медицинско осигуряване” – в центровете за специализирана подготовка в  Боровец и Варна от състава на Базата се извършва превантивна дейност по контрола и възстановяването на здравословното и функционалното състояние на летателния състав и повишаване на неговата натренираност и издръжливост в различни условия.  Функциониращият във  ВМА зъболекарски кабинет от щата на  базата осигурява стоматологично лечение на личния състав от ВВС. 

Спестени са 500 000 лева бюджетни средства

В разговора полковник Ценов изброява и други, специфични по своята дейност подразделения  в базата, като авиационноизследователските,  които дават своя принос в осигуряването на безопасността на полетите. Те извършват дейности в три основни направления:
Метрологично осигуряване; лабораторен анализ на гориво-смазочни материали (ГСМ) специални течности и металографски анализ; безразрушаващ контрол на елементи от конструкцията на самолети и вертолети.
Метрологичното осигуряване се извършва от контролно-измервателната лаборатория (КИЛ) на ВВС, която е регистрирана съобразно правилата на Закона за измерванията и заповед на министъра на отбраната, касаеща метрологичното осигуряване в БА. В последните години със закупените нови и наличните еталонни прибори бе разширен обхватът на лабораторията и бяха усвоени проверки и на голяма част от контролно-измервателна апаратура (КИА) на новозакупената авиационна техника. С тези новопридобити способности се реализира възможността да бъдат спестени около 500 000 лв. бюджетни средства, които биха били разходвани за външни за армията изпълнители. 
С лабораторния анализ на ГСМ (керосин, бензин, дизелово гориво и различни видове масла), специални течности (антифриз, спирт и др.) и металографския анализ (включително и на разрушени детайли вследствие на усуквания или разкъсвания) се осигурява безаварийната работа на самолетите, вертолетите и автомобилите във ВВС, допълва той.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани