Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден за размисъл в Каталуния: Сепаратистките нагласи доминират

[post-views]
Мадрид отказа да преговаря с Каталуния –  настоява Барсeлoна  да спазва испанските закони

katalunia puchdemonДен за размисъл в Каталуния преди предсрочните парламентарни избори. Повече от 5 милиона и половина души имат право на глас. С вота си те ще определят дали новата регионална власт ще продължи по пътя към сепаратизма.
Ключовите въпроси преди утрешния вот са каква ще бъде избирателната активност и какви коалиции ще съставят партиите, за да влязат в управлението.
Новият регионален парламент ще бъде избран в разгара на една от най-дълбоките политически кризи в Испания за последните няколко десетилетия. Предсрочните избори бяха свикани, след като местните власти обявиха независимостта на Каталуния в края на октомври. В отговор Мадрид свали правителството и иззе функциите му като наложи прекия си контрол върху областта.
Предизборната кампания беше белязана от отсъствието на водещите сепаратистки лидери – част от тях в затвора, други, сред които и бившият премиер Карлес Пучдемон, в странство.
С края на агитацията стана ясно, че борбата ще е за вота на нерешилите гласоподаватели, които са повече от 20%. Очаква се титаничен сблъсък между сепаратисти и конституционалисти.

Инес Аримадас – лидер на либералната партия „Граждани“:

„Искам да бъда премиер на всички каталунци, без значение какъв е техният произход, вярвания и убеждения. Твърде дълго правителството не работеше еднакво за всички. Твърде дълго имахме премиер само по въпросите на независимостта.“

Част от последните социологически проучвания прогнозират паритет, но според други парламентарното мнозинство отново ще е за поддръжниците на независимостта.

Карлес Пучдемон – лидер на партия „Заедно за Каталуния“:

„Участвам във вота с ясния ангажимент, че ако отново бъда избран за премиер, ще се върна на поста заедно с цялото законно правителство, което беше свалено по силата на чл.155 от Конституцията.“

„Републиканската левица на Каталуния“, която доскоро беше в управляващата коалиция обяви гласуването като вот „срещу разпоредбите на Мадрид“. Местният клон на Народната партия закри кампанията си в присъствието на испанския премиер Мариано Рахой, който призова каталунците „с избора си да затворят старите рани“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани