Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Засилено полицейско присъствие на изборите: Каталуния решава – сепаратизъм или конституционализъм

[post-views]
Неутрализирана е терористичната клетка от Каталуния – разследването продължава

kataluniaПри засилено полицейско присъствие и с очакваната висока избирателна активност протече изборният ден в Каталуния. Моментът е с ключово значение. Местните жители не само решават на кого да поверят регионалния парламент, но и чертаят бъдещата политика на автономната област по въпроса за независимостта.
Скоро след отварянето на изборните секции в 9 часа местно време, те се напълниха с хора, желаещи да изразят волята си. Въпреки че денят е работен в Каталуния, социолозите прогнозират висока избирателна активност. Очаква се да гласуват над 80% от имащите това право 5 милиона и половина каталунци.
Проучвания за нагласите на избирателите предвиждат ожесточен дуел между сепаратистите и конституционалистите.
Лице на борците за независимост са партията „Заедно за Каталуния“ на сваления премиер Карлес Пучдемон, който следи изборния процес от Брюксел и „Републиканската левица на Каталуния“, чийто лидер и доскорошен вицепремиер – Ориол Жункерас, е в затвора по обвинения за бунт и отцепничество.
Групата на поддръжниците на конституционното единство се води от либералната партия „Граждани“. Те се обявяват за повече Испания и повече Европа в Каталуния.
Вотът е на кантар и не се знае коя от формациите ще извоюва мнозинство. Резултатът зависи от това дали ще се мобилизират противниците на независимостта, както и от решението на близо милион каталунци, които до последно не знаеха какво ще изберат.
Предсрочните парламентарни избори са трети в Каталуния за последните 5 години. Те бяха свикани от правителството в Мадрид по силата на чл.155 от испанската конституция, след като местната власт реши едностранно да обяви независимост в края на октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани