Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каталунците решиха: Сепаратистите отново имат мнозинство в парламента

[post-views]
Мадрид получи подкрепата на Вашингтон дни преди каталунския референдум за независимост

kataluniaКаталунците отново избраха сепаратизма, показват резултатите от предсрочните парламентарни избори в областта. Беше регистрирана изключително висока избирателна активност от 82 %. Гласоподавателите дадоха изборната победа на либералната партия „Граждани“, но абсолютното мнозинство в парламента е в ръцете на трите сепаратистки партии.
Като безпрецедентна, но пирова беше определена победата на конституционалистката партия „Граждани“. За пръв път в последните години парламентарният вот в Каталуния се печели от партия, която не поддържа риториката в подкрепа на независимостта. Либералите спечелиха 37 кресла в 135-местния регионален парламент.
И все пак, каталунците отново избраха стария път към независимостта и повериха парламентарното мнозинство на сепаратистите. Трите партии, които са и най-яростните поддръжници на независимостта – „Заедно за Каталуния“, „Републиканска левица за Каталуния“ и „Кандидатура на народното единство“, останаха съответно втора, трета и шеста политическа сила. Те получиха общо 70 места и така властта отново ще е  в ръцете на сепаратистите, за чийто консолидиран лидер се обяви бившият премиер Карлес Пучдемон.
Местният клон на управляващата в Мадрид Народна партия остана с едва трима депутати, докато очакваната управляваща коалиция изглежда ще повтори състава на сваленото правителство, което обяви независимост на областта през октомври.
След обявяването на победителите Пучдемон призова централното испанско правителство да се съобрази с резултата от вота и да седне на масата за преговори. От Брюксел той покани испанският премиер Мариано Рахой да се срещнат в Белгия или където и да е в Европа, за да се договорят как да приложат на практика волята на каталунците.
От своя страна Рахой заяви, че ще положи всички усилия за поддържане на диалога по каталунския въпрос и с оглед резултата от гласуването, но при изричното спазване на закона. Испанското правителство е готово за преговори с новия регионален кабинет, при условие, че няма да взима едностранни решения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани