Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без положителен сценарий за британската икономика след Брекзит

[post-views]
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

BREXITНяма положителен сценарий за британската икономика след напускането на ЕС. Това посочва изтекъл в медиите правителствен доклад, според който икономическият растеж на страната ще се забави, независимо от крайното споразумението между Лондон и Брюксел.
Аналитичният доклад е от началото на 2018 г. и е изготвен от служителите на британския департамент по Брекзит. Документът, публикуван от информационния сайт „Бъзфийд“, разглежда три възможни сценария за Брекзит и ефекта, които те ще имат върху икономиката.
При сценарий – излизане от ЕС без търговско споразумение – през следващите 15 години икономическият растеж ще се забави до 8 процента, посочва доклада.
Ако все пак Великобритания успее да постигне някакво всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС икономическия растеж за същия период ще е с пет процента по нисък от сегашните нива
Дори при най-оптимистичния сценарий – Великобритания да запази членството си в Европейската икономическа зона и достъпа до единния пазар, дългогодишният  икономически растеж ще е по нисък с два процента. И при трите сценария обаче всички сектори на икономиката ще бъдат засегнати.
В края на миналата година Великобритания и ЕС приключиха първата фаза от преговорите и до няколко седмици се очаква да започна предварителните разговори за ново търговско споразумение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани