Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската гранична агенция – незаконните имигранти са намалели с 60 %

[post-views]
„Фронтекс“ предупреждава за нова вълна от мигранти

frontex_imigrantiПрез 2017 г. потокът от нелегалните мигранти, опитващи се да достигнат Европа, е отбелязал най-ниските си нива за последните четири години. Това показва последният доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).
Според доклада на Frontex, през 2017 г. европейските граници са прекосени от 204 хиляди и 700 незаконни мигранти, което е най-ниската отчетена стойност за последните няколко години. За сравнение, това е спад с повече от 60% спрямо 2016 г. и близо 80% спрямо рекордната в това отношение 2015 г., допълват от граничната агенция.
Съпоставката на годишна база показва най-голям спад в абсолютните стойности на потока по маршрутите в Източното Средиземноморие и Западните Балкани. Същевременно най-много гранични пунктове са редуцирани в Централното Средиземноморие.
През 2017 г. близо половин милион имигранти живеят незаконно в Европа. Около 2/3 от тях са от Африка и основно от Мароко, Алжир и Тунис. От Frontex предупреждават, че въпреки отбелязания спад, средиземноморската граница на Европейския съюз остава под засилен миграционен натиск.

Най-ново

Единична публикация

Избрани