Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световна колекция на внук на шуменски българин в Двореца

[post-views]
Световна колекция на внук на шуменски българин в Двореца

Заедно с Емил Басат - негов роднина2До 9 април в Балната зала на Двореца (Националната художествена галерия) е представена известната колекция на Луис Басат – неин създател и световноизвестен рекламист от сефарадски произход. Eкспозицията представя 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър  Калдер, Анди Уорхол, Кристо и дDSC_1065р.
„Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 г. в Шумен… можеше да види тази втора изложба на моята колекция в Националната галерия на България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч. Той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол… където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз. Бих искал да му посветя тази изложба – сега, на 148-ата година от рождението му в България.“
Неговият внук изнесе лекция „Животът на един колекционер“ за софийските любители на изобразителното изкуство. В нея Луис Басат разказа как в последните 40 години той и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с основни творби от историята на изкуството на XX век. От 1973 г. насам колекцията постоянно нараства. Фондът разполага с над 2 хил. образеца на живописта, скулптурата и графиката. Те предлагат глобален поглед и върху каталунското, а и върху испанското изкуство от Гражданската война до наши дни. От 2009-а седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, и тя е разположена в сградата „Нау DSC_1082Гауди” – първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883 г..
Дядото на Луис БАСАТ е наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492 г. Колекционерът късно разбира за връзката сDSC_0941и с България. През 2016-а е удостоен от Министерството на външните работи на Република България да бъде посланик на добра воля. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 г. основава рекламната агенция „Басат & Асосиадос“ – днешната „Басат Огилви“, и развива едни от най-известните световни марки. Той организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., носител е на множество отличия в тази област. През 2004 г. името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”, а през 2006-а „Басат Огилви” е първа сред рекламните агенции в Испания.
Страницата подготви Лъчезар Лозанов

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани