Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови оставки в Словакия след убийството на журналиста Ян Куциак

[post-views]
Словакия спира военната помощ за Украйна, обяви премиерът Фицо след встъпването си в длъжност

Robert_Fico-premier_SlovakiaСловашкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Роберт Калиняк подаде оставка заради случая с убийството на известен разследващ журналист. Премиерът Роберт Фицо е изправен пред тежка политическа криза, отприщена от показния разстрел, а освобождаването на Калиняк беше едно от водещите условия на коалиционните партньори за запазване на управляващата формация.
Важно е да бъде запазена стабилността в страната, затова подавам оставката си като министър на вътрешните работи и вицепремиер, заяви пред медиите Роберт Калиняк. Той изрази увереност, че оттеглянето му ще подобри ситуацията в Словакия и ще помогне за постигането на главната цел, а именно разкриване на престъплението.
Калиняк, който е един от най-близките политически съюзници на премиера Роберт Фицо в социалдемократическата партия „Смер“, отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция – партията „Мост-Хид“. Това стана на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му в края на февруари.
Куциак беше известен в родината си с разследването на корупционни схеми, в които са замесени политици и представители на бизнеса, свързани с италианската мафия. След двойното убийство Словакия е раздирана от масови протести. Хиляди хора излязоха по улиците на цялата страна с искания за оставката на премиера и по-задълбочено разследване на случая.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани