Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Името и НАТО са главни теми в разговорите на американския помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл в Македония

[post-views]
Амнистия за боя в парламента през 2017 г.

nato makedoniaАмериканският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл пристига днес в Скопие, втората му спирка в рамките на обиколката му из Западните Балкани, съобщи МИА.
Въпросът за името ще бъде една от главните теми на срещата с американския помощник-държавен секрета за Европа и Евразия, заяви вчера ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров. От македонска страна, посочи Димитров, ще бъде поставен и въпросът за шансовете на Македония тази година да стане членка на НАТО. Димитров отбеляза, че според последните анкети 80 процента от гражданите на Македония подкрепят членството в НАТО.
Мичъл ще се срещне в Скопие с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров. Очаква се посланията му да включат подкрепа на САЩ за евроатлантическите аспирации на Македония, за преговорите, които страната води с Гърция за спора около името, но също и да призове македонското правителство за осъществяване на реформи за укрепване на демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите, отбелязва МИА.
Македонският премиер Зоран Заев оцени посещението на високопоставения служител на Държавния департамент като потвърждение за приятелството, но и подкрепа за евроатлантическите интеграционни процеси на Македония.
Една от главните стратегически цели на Македония е членството в НАТО, а страната е буквално на една стъпка от членство в алианса. Това може да бъде огромна помощ. Ще разговаряме за сътрудничеството на двете страни, но и за перспективите за НАТО, ще имаме и подкрепа за нашата интеграця в ЕС, тъй като той е стратегически партньор, заяви Заев, коментирайки посещението на Мичъл.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани