Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решение на конфликта в Афганистан? Шефът на Пентагона: Част от талибаните готови на диалог

[post-views]
Тръмп планира частично изтегляне от Афганистан – министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка

MATISНякои фракции сред талибаните в Афганистан са проявили интерес да влязат в мирни преговори с централната власт в Кабул. Това заяви американският военен министър Джеймс Матис при посещението в южноазиатската страна.
Трета поредна година насилието в Афганистан продължава да държи рекордно високи нива. Затова и намирането на политическо решение на 16-годишния конфликт остава най-голямото предизвикателство. Малко преди да пристигне в Кабул шефът на Пентагона Джейм Матис коментира, че не очаква някакъв пробив в обозримо бъдеще. 

Джеймс Матис – министър на отбраната на САЩ:

„Има няколко групи талибани – малки групи, които започнаха да изразяват интерес да влязат в преговори. С други думи не може да се твърди, че талибаните като цяло искат да влязат в преговори, но диалогът с по-малките групи може да се окаже мост в близко бъдеще. Важното е, че все пак има елементи сред талибаните, които искат преговори с централното правителство в Кабул.“

Миналият месец афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че е готов да влезе в преговори с талибаните, без каквито и да е предварителни условия. Той заяви, че бунтовниците ще получат не само амнистия, но и политически статут, ако се откажат от въоръжената си съпротива. Ситуацията в Афганистан се усложни, след края на военна операция на НАТО ИСАФ в края на 2014 г., и най-вече заради неспособността на местната армия и полиция да гарантират сигурността в страната. Точно това позволи на талибаните отново да се превърнат в ключов фактор.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани