Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическа криза в Словакия: Премиерът Роберт Фицо подаде оставка

[post-views]
Словакия е против членството на Украйна в НАТО, обяви премиерът Фицо преди среща с колегата си Шмигал

Slovakia_Robert Fico

Политическата криза в Словакия се задълбочава. Убийството на разследващия журналист Ян Куциак в края на февруари постави  правителството в  изключително трудна ситуация и предизвика лавина от оставки, последната от които на министър-председателя Роберт Фицо.
Словашкият премиер Роберт Фицо подаде оставка. Президентът Андрей Киска я прие, спазвайки условието на Фицо да гарантира стабилността на правителството, да запази управляващата тристранна коалиция и да остави премиерския пост в ръцете на социалдемократите.
Амбициите на един отделен човек не бива да бъдат поставяни над съдбата на страната ни, изправена на ръба на хаоса, заяви вече бившият премиер. Решението му да подаде оставка дойде след поредния многохиляден протест, на който гражданите поискаха справедливост за извършителите на престъплението.
Очаква се Киска да връчи мандат за съставяне на кабинет на вицепремиера Петер Пелегрин, който бе избран за наследник на Фицо от неговата партия „Смер“.
По-рано един от коалиционните партньори на социалдемократите заяви, че ще се оттегли от коалицията, ако не бъдат свикани предсрочни избори. Подобно желание още в началото на месеца изрази и президентът Киска, според когото настоящата криза е израз на загуба на доверие в правителството.
Журналистът Ян Куциак и годеницата му бяха убити в края на февруари, но до момента извършителят на престъплението не е задържан. Преди да бъде разстрелян, Куциак е разследвал поредната корупционна схема в Словакия, доказваща връзки на местния политически и бизнес елит с италианската мафия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани