Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново на прокуратурата: Френската полиция втори ден разпитва бившия президент Саркози

[post-views]
Френският съд потвърди присъдата на Саркози

Nikola SarkoziБившият френски президент Никола Саркози за втори пореден ден беше привикан за разпит в полицията. Задържането му е част от разследването срещу него за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. от семейството на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.
Според прокуратурата Никола Саркози е получил от режима на Кадафи над 60 милиона евро, които той не е декларирал пред властите. Това е в пряко нарушение на френското законодателство, което не позволява предизборните дарения за партии и кандидат президенти да надхвърля 21 милиона евро. Още повече, приемането на пари от чужда държава за политически цели също е противозаконно.
Прокуратурата разпита и министъра на вътрешните работи в кабинета на Саркози Брис Ортефьо.
За финансирането от Либия на Саркози се заговори още през 2011 г. и то от големия син на Кадафи – Сейф Ал Ислам. Тогава, в интервю за телевизия „Евронюз“, той призова бившия вече френски президент да признае, че е получил финансова помощ от либийското правителство.
Две години по-късно френската прокуратура започна разследване и тогава за първи път Саркози беше разпитан по случая.
През годините скандалът се позабрави, докато през 2016 г. бизнесменът с двойно френско и ливанско гражданство Зиад Такеидин, заяви, че лично е доставил куфарчетата с пет милиона евро на Саркози.
Самият Саркози продължава да отрича обвиненията и твърди, че е невинен. Освен за сенчестото си финансиране Саркози е разследван и за корупция, търговия с влияние и злоупотреба със финансови средства. Той е първия бивш държавен глава на Франция, който е задържан от полицията.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани