Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След трагедията в Сибир спонтанен протест посрещна Путин в Кемерово

[post-views]
След трагедията в Сибир спонтанен протест посрещна Путин в Кемерово

protesti_Rusia_Putin_SibirСпонтанен протест в руския град Кемерово. Стотици се събраха на централния площад недоволни, от местните власти след трагедията в мол „Зимная висшя“, при която загинаха най-малко 64 души, над 40 от които деца. Демонстрацията съвпадна с посещението на президента Владимир Путин.
При посещението си в сибирски град президентът на страната Владимир Путин заяви, че основната причина за инцидентът е „престъпна небрежност“.
Причината за многото жертви е липсата на адекватни мерки за безопасност в мола – от спряна противопожарна система до блокирани изходи, хората са били заключени в киносалоните. Това твърдят следователите.
Все още не е ясно, какво е предизвикало пожара.
В ранните часове на деня между 300 и 500 души оградиха сградата на местните власти с искане оставката на областния управител.
Хора, участващи в протеста твърдят, че властите укриват точния брой на загиналите. Според някои данни 85 души, предимно деца, все още са в неизвестност.
Владимир Путин положи цветя пред импровизирания мемориал в памет на загиналите и заяви, че основната причина за инцидента е „престъпна небрежност“.
Държавният глава обяви, че 28 март ще е ден на национален траур.
В същото време 11 души остават в болница, като състоянието на 11 годишно момче, загубило цялото си семейство остава критично.
До този момент властите са открили телата на 56 души, като от тях са идентифицирани 21.
Трагедията е най-смъртоносната за последните близо 10 години, след тази в нощния клуб в град Перм, при която загинаха 156 души.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани