Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Краят на една епоха: Фамилията Кастро сдаде властта в Куба

[post-views]
Краят на една епоха: Фамилията Кастро сдаде властта в Куба

CubaКуба има нов президент. Парламентът на страната одобри единствения кандидат за поста Мигел Диас-Канел – доскорошен втори в държавата и дясна ръка на Раул Кастро, който се оттегли от властта.
Как ще изглежда Куба след епохата Кастро? Този въпрос си задава светът откакто Раул Кастро заяви, че подава оставка като президент. Съвсем според очакванията, Парламентът определи, че най-подходящ да го замени на поста държавен глава е неговият вицепрезидент – заместник-председателят на Държавния съвет Мигел Диас-Канел.
Заедно с това Националната изборна комисия представи и новия състав на висшия ръководен орган на Куба – Държавния съвет.
Назначаването на 57-годишният Диас-Канел за президент бележи първият случай от близо 60 години насам, когато островната държава няма да бъде ръководена от член на фамилията Кастро.
През 2006 година Раул Кастро замени начело на Куба по-големия си брат Фидел, който управляваше страната от 1959 г. като премиер и в последствие като президент на Държавния съвет.
Експерти коментираха, че е малко вероятно новият държавен глава да внесе драматични и незабавни политически промени в Куба. Най-вероятно Раул Кастро ще продължи да бъде сред водещите политици в страната. Очаква се поне до 2021 г. той да остане на поста първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани