Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двете Кореи се помиряват – премахват ядреното оръжие на полуострова

[post-views]
Войници от Северна и Южна Корея проверяват демонтирането на охранителните постове

KoreaСевернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се споразумяха до края на годината да  сложат точка на войната между двете държави. По време на историческата си среща те се договориха още да положат усилия и за ядреното разоръжаване на полуострова. САЩ и Китай приветстваха първата по рода си среща между. 
Срещата, която севернокорейският лидер Ким Чен -ун определи като нова страница в отношенията между двете страни, завърши с прегръдка в Дома на мира, разположен от южнокорейската страна на строго охраняваната демилитаризирана зона, която разделя двете страни.
Освен подписването на мирно споразумение и ядрено разоръжаване, двете страни се договориха още за: Прекратяване на враждебните дейности и редуциране на военно присъствие по строго охраняваната им граница, организирането на срещи между разделените от войната семейства, както и за редица структурни проекти за модернизирането на инфраструктурата в граничните области на двете страни. Обобщено събитието, което до преди няколко месеца изглеждаше немислимо, днес реално постави началото на края на ледниковия период в отношенията на двете Кореи.
Добре организираната среща, която започна със първото стъпване на севернокорейския лидер на южнокорейска територия, не успя да трогне анализаторите. Те продължават да смятат, че срещата е повече символична, заради липсата на яснота как точно ще се случи ядреното разоръжаване. Причината е, че в миналото при подобни срещи представилите на двете страни излизаха с подобни обещания, които в последствие се нарушаваха. Дали Северна Корея с подновяването на ядрените и ракетни си опити или с избирането на консервативни южнокорейски лидери, които водят по-агресивна политика спрямо северния си съсед.
И все пак традиционните съюзници на двете Кореи в лицето на САЩ и Китай видяха в срещата ангажираност на двамата лидери към постигането на траен мир на Корейския полуостров.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани