Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение: Сблъсъците от Газа се прехвърлиха и в ООН

[post-views]
Украйна и още 50 страни обвиниха в ООН Русия в "лицемерие"

oon-rezoliuciia-siriiaНапрежението от Ивицата Газа се прехвърли и в Съвета за сигурност на ООН. Израелският и палестинският представител в световната организация си размениха остри реплики по повод ескалиралото през последните дни насилие в региона.
Членовете на Съвета за сигурност не скриха притесненията си от нарастващото напрежение между израелци и палестинци. Извънредното заседание започна с минута мълчание в памет на убитите в района на Ивицата Газа в понеделник, както и на „всички останали жертви на продължилия твърде дълго конфликт“. Припомняме, че близо 60 палестинци бяха убити при масовите протести в началото на седмицата.
Палестинският представител в организацията нарече случващото се престъпление срещу човечеството. Той поиска прекратяване на всички израелски военни операции и настоя за провеждане на прозрачно международно разследване на бруталните, по думите му, атаки.
Израелският делегат заяви, че случващото се по границата не е демонстрация, а бунт. Той обвини за напрежението силите на „Хамас“, които контролират по-голямата част от Ивицата Газа и според него взимат за заложници собствените си хора.
Последните няколко дни белязаха кулминацията на 6-седмични палестински протести срещу Израел. Друг фактор за покачване градуса на напрежението стана отбелязването на 70-та годишнина от създаването на израелската държава, което съвпадна с преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани