Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Воини градят мрежата на успеха

[post-views]
Воини градят мрежата на успеха

1cСтъпка по стъпка през половинвековния път на формированието, поколения свързочници, а днес – комуникационни и информационни специалисти, изграждат мрежата на успеха, която се простира над цялата страна и гарантира безпроблемното изпълнение на задачите от всяко формирование. Това каза командирът на в. ф. 28870 подполковник Красимир Кадиев по време на тържеството, с което в Централния военен клуб в столицата беше чествана 55-годишнината на Стационарната опорна комуникационна мрежа (СОКМ).

Началото на системата е поставено през пролетта на 1963 г., когато радиорелейна рота се обособява в отделно подразделение. То претърпява многобройни промени през годините, преминавайки през радиорелеен батальон, радиорелеен полк. Днешното в. ф. 28870, което е в състава на Стационарната комуникационна и информационна система (Стационарната КИС) е правоприемник на тези поделения. В момента СОКМ включва командване и 4 зони от стационарни комуникационни възли из цялата страна. Със заповед на министъра на отбраната в. ф. 28870 бе наградено с плакет на Министерството на отбраната. Хубаво е когато празнуваме, хубаво е обаче и да увеличаваме онези моменти, в които успяваме да отделяме средства както за възнаграждения, така и за капиталови разходи и за издръжка, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, след като връчи наградата на командира на формированието. Той посочи, че нарастването на заплахите в света налагат да имаме нужните военни способности и бойна подготовка.

„Конфликтните точки се увеличават, включително между съюзни държави. Свидетели сме на нарастване на напрежението между Гърция и Турция, изостряне на конфликтните ситуации между Косово и Сърбия. В същото време всички наши съседи успяват да заделят средства за капиталови разходи, които им позволяват да изграждат своите способности. В това отношение ние не можем да оставаме и да бъдем някакъв остров на мира и спокойствието, без да се готвим за момент, в който може да се наложи да бъдат употребени Въоръжените сили”, обясни Величков. И продължи: „Румъния увеличава разходите си с 11 милиарда. Турция ще придобие скоро самолети от типа F-35. Гърция увеличи всички разходи по издръжка на военновъздушните и военноморските си сили. Нашата западна съседка, която не е член на Алианса, обяви, че ще се бори за изграждане на въздушно превъзходство на Балканите”.

1a
Под погледа на бригаден генерал Шошев, заместник-министър Величков връчи на подполковник Кадиев плакет на МО, с който е удостоено формированието.
Заместник-министър Величков заяви, че в тази ситуация и политическото, и военното ръководство на МО работят в синхрон. Нямаме разминавания по проектите, които смятаме, че приоритетно трябва да бъдат финансирани”, каза той. Нарастването на бойните способности означава в значителна степен и поддържане на тези за комуникация, управление, навигация на всички наши средства, заяви Величков. Уверен съм, че военнослужещите във военното формирование и в цялата Стационарна КИС са боеспособни и готови да дадат своя труд за изграждането на една боеспособна армия, с въоръжение от модерен тип, каквото имаме намерение да придобием, обобщи той. Със заповед на началника на отбраната, подполковник Кадиев беше награден със сувенирен нож АК-74 на поставка. „За мен е чест и удоволствие да присъствам на тържеството. СОКМ е гръбнакът на преноса на информация”, каза директорът на дирекция „КИС” в Щаба на отбраната бригаден генерал Емил Шошев. Трябва да привържем формированията, необходима ни е нова техника и оптични кабелни линии заяви той.
За мен е чест и отговорност да съм командир на това формирование, сподели подполковник Кадиев за в. „Българска армия”. При нас работи само подготвен личен състав, професионалисти и аз им благодаря за това, което правят, допълни той. По думите му през последната година процентът на осигуряване на услуги и привързаност е 99,5 на сто, а отказите са едва 0,5 процента.

3-bivsh_komandirВсеки обект има нужда от път
Всеки обект от СОКМ, а те са все на труднодостъпни места, има нужда от път, от храна, от вода, споделя полковник от резерва Васил Станев, който е бил командир на мрежата от 2008 до 2017 г. Сега работи в частна фирма. Като командир основно се е стремил да осигури безопасната работа на хората. „Лятно време по-лесно се достига до обектите. Много трудно е обаче зиме, при бури, когато пада захранването. Дори дружествата по електроснабдяване не могат да стигат и ние им осигуряваме път”, разказва той. 
„Проблемите при мен бяха свързани с осигуряването на средства за поддържане на техниката и сградния фонд, но се гордея, че бях командир на това формирование“ казва Станев. По думите му се е налагало старата и излишна техника да бъде използвана като донор за действащата в момента. А на колегите си в строя препоръчва: „Щом са избрали да служат в мрежата, трябва да си изпълняват задълженията и да повишават квалификацията се. Да са в крак с времето, да могат да отговорят на предизвикателствата в Европа и света.” 
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани