Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Остра реакция: Иран осъди заплаха от нави санкции на САЩ

[post-views]
САЩ нямали улики срещу Рияд за Хашоги

MIKE POMPEOИран с остра реакция след заплахата на САЩ да наложат нови тежки санкции на ислямската република. Иранският външен министър Махамад Зариф заяви, че с действията си Америка показва, че е заложник на „провалените си политики“ и ще си понесе последствията.
В понеделник американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон ще наложи безпрецедентни санкции на Иран, които буквално ще убият икономиката на страната.
Изказването на Помпео освен в Иран беше подложено на критика и от страната на ЕК. Върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Федерика Могерини заяви, че  Помпео не е успял да посочи как изтеглянето на САЩ от ядреното споразумението ще направи Близкия изток по сигурно място. Могерини е категорична, че сделката няма алтернатива и заяви, че ЕС ще продължи да се придържа към споразумението докато Иран изпълнява поетите си ангажименти.
Независимо от позицията на Брюксел, европейските фирми са тези от които зависи иранското споразумение, защото ще са изправени пред труден избор. От една страна ако продължат да инвестират в Иран ще трябва да спрат да правят бизнес със САЩ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани