Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конституционна криза в Италия: Популистите искат импийчмънт на президента

[post-views]
Конституционна криза в Италия: Популистите искат импийчмънт на президента

Italy_Matarela-prezident

Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд(МВФ) Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия. Популилистите ясно дадоха да се разбере, че няма да подкрепят Котарели, което означава, че той ще оглави само служебен кабинет.
По-рано движението „Пет звезди“ и националистическата партия „Лига“ заплашиха президента с импийчмънт, след като той отхвърли предложения от тях евроскептик Паоло Савона за министър на икономиката.
Решението на италианския президент Серджо Матарела реално сложи край на опитите на двете популистки партии „Пет звезди“ и „Лигата“ да сформират правителство. Те от своя страна обявиха, че вече провеждат консултации за започването на процедура по импийчмънт на президента. И двете партии го обвиниха открито, че се намира под влиянието на чужди интереси и затова възпрепятства съставянето на ново правителство.
По повод критиката италианският президент заяви, че не е одобрил кандидатурата на Паоло Савано, заради анти-европейските му възгледи, които застрашават членството на Италия в еврозоната, а това по думите му е от фундаментално значение за страната. Малко след като отхвърли кандидатурата на Савано, номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата и се отказа от усилията си да сформира правителство.
След последните събития Италия се засилва към нови предсрочни избори, което може да доведе до задълбочаването на политическата криза в четвъртата по големина икономика на ЕС.
Опасенията затова са, че при ново гласуване пак ще се повторят резултатите от парламентарните избори през март, при които нито една партия не успя да спечели с убедително мнозинство.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани