Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската армия ликвидира опасен лидер на талибаните

[post-views]
Талибани убиха от засада 20 полицаи

TALIBANIЕдин от най-опасните хора в света – лидерът на пакистанските талибани Мула Фазлулах е убит при американски въздушен удар в източната афганистанска провинция Кунар. Това обяви афганистанското министерство на отбраната, като посочи, че операцията е извършена съвместно между американските и афганистанските сили за сигурност.
Мула Фазлулах води въоръжена борба срещу централната власт в Пакистан, но от години активно воюва срещу чуждестранните сили в съседен Афганистан. Зад гърба си има голям брой нападения, като най-голямото от тях е през 2014г. Тогава неговите бойци убиха над 130 деца при нападение срещу военно училище в пакистанския град Пешавар.
Името на Фазлулах се свързва и с опита за покушение срещу активистката Малала Юсафзаи, която по чудо оцеля след като беше простреляна в главата през 2012г, за това, че се бори за правата на момичетата да посещават училище.
Заради своята борба Малала беше отличена с нобелова награда за мир.
За сега талибаните не са потвърдили информацията за смъртта на техния лидер, за който в миналото на няколко пъти беше съобщено, че е мъртъв.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани