Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП отхвърли унгарския закон срещу миграцията – проверява дали съответства на европейското право

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlamentОстри реакции в Европейския парламент предизвика приетият в Унгария закон, който криминализира оказването на помощ на нелeгалните имигранти в страната. Евродепутатите отхвърлиха мярката и осъдиха прилагането ѝ като противоправно.
Част от депутатите в Европарламента и в частност членовете на Комисията за защита на правата на гражданите оспориха съответствието на разпоредбата с европейското право, както и с прокламираните от унгарския премиер Виктор Орбан християнски ценности.

Софи ин‘т Велд – евродепутат:

„Трябва да проверим дали мярката съответства на европейското законодателство и особено на основните права на човека. Също така ми е интересно да разбера мнението на господин Орбан, който винаги се уповава на християнските ценности – Не разказва ли Библията историята на добрите самаряни? Не е ли християнски дълг да помагаш на ближния? Как може това да е престъпление за един християнин?“

Неправителствената организация Амнести Интернешънъл също повдигна въпроса за правомерността на новия унгарски закон и подчерта, че той не решава реалните проблеми.

Иверна Макгоуън – директор на Амнести Интернешънъл за ЕС:

„Има сложни социално-икономически фактори, които влияят върху гражданите на цяла Европа, но това което се случва в Унгария е търсенето на изкупителна жертва за несъществуващ проблем. Това е само една пропагандна кампания, която цели да постави стигма върху хората, които защитават човешките права и това, което считат за правилно.“

Въпреки че проблемът с миграцията е водещ в европейския дневен ред, Европейската комисия се въздържа от коментар по случая.
Заедно с новия закон, който ограничава дейността на финансираните от чужбина неправителствени организации и предвижда затвор за всички лица, които помагат мигранти без право на убежище, управляващата партия Фидес, разчитайки на мнозинството си в унгарския парламент, успя да прокара и изменение в Конституцията. Според него граждани на държавите извън ЕС не могат да се установяват законно в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани