Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Румъния: Лидерът на управляващата партия влиза в затвора

[post-views]
В Румъния: Лидерът на управляващата партия влиза в затвора

RomaniaНа 3 години и 6 месеца затвор беше осъден лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Върховният касационен съд в северната ни съседка го призна за виновен по обвинение в злоупотреба със служебно положение. Присъдата подлежи на обжалване.
Лидерът на социалдемократите и председател на Камарата на депутатите в Румъния Ливиу Драгня беше уличен в корупция. Според прокуратурата той е получил подкуп на стойност 24 хиляди евро, за да създаде 2 фиктивни работни места. Заедно с това Драгня беше осъден и за злоупотреби, включително с европейски фондове. Това не е първата присъда за Драгня, който през 2012 г. беше осъден на 2 години условно за изборни манипулации.
Решението на Касационния съд получи подкрепата на гражданите. Повече от 7 хиляди души излязоха по улиците на Букурещ с искания за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори. Вече дни наред страната е раздирана и от протести срещу смекчаването на Наказателно-процесуалния кодекс. То според гражданите ще попречи на ефективната работа на съда в борбата срещу корупцията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани