Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляда бежанци бяха върнати в Либия – ЕС обсъжда промени в миграционната си политика

[post-views]
„Фронтекс“ предупреждава за нова вълна от мигранти

frontex_imigrantiБлизо 1000 мигранти, спасени в Средиземно море през уикенда, са върнати в Либия, съобщиха световните агенции. Специални благодарности за отлично проведената операция либийската брегова охрана получи от италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини.
Спасителната операция премина през няколко етапа. В хода ѝ от водите на Средиземно море бяха извадени и труповете на най-малко 10 удавници. В крайна сметка близо 1000 либийци бяха върнати у дома.
Европейски неправителствени организации докладваха, че либийските власти не са позволили на екипите им да участват в спасяването, въпреки че животът на имигрантите е бил сериозно застрашен.
Междувременно западните медии коментират разделителната линия, която според тях Италия е прокарала на извънредната среща за мигрантите в неделя. „Новото популистко правителство в Рим поиска ЕС да се откаже от досегашния си подход към мигрантите“ и „Форумът увеличи натиска върху германския канцлер Анегела Меркел“, бяха само част от заглавията в европейската преса. Самата Меркел инициира срещата и поиска връщане на бежанците в страната, където те са регистрирани. Италианският премиер Джузепе Конти от своя страна настоя за промяна в правилата и ограничаване правото на мигрантите да кандидатстват за убежище само в страната на влизане в ЕС. Все пак има признаци за оформящ се консенсус относно граничната политика, коментираха френски издания и подчертаха, че голяма част от европейските лидери подкрепят идеята спасените в морето мигранти да бъдат отвеждани в центрове извън Общността. Такава е и българската позиция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани