Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На първо четене: Парламентът прие закон за киберсигурност

[post-views]
Летището в Бейрут стана обект на кибератака и по неговите екрани се появиха критики срещу „Хизбула“

kiberattakМинистерството на отбраната ще провежда национални и международни учения и тренировки в областта на киберотбраната, като новите киберспособности на страната ще бъдат неизменна част от отбранителните сили и плановете за операции на войската. Ще бъде създаден и киберрезерв, в който ще се използва научният и образователен потенциал на страната. Това предвижда Закона за киберсигурност, приет от парламента на първо четене.
Проектът е  изготвен в изпълнение на ангажиментите на България като държава – членка на Европейския съюз да въведе в националното си законодателство разпоредби на директива относно мерки за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи в съюза. С  приемането на закона ще се установи цялостна система на координация между институции в ресора, се посочва в мотивите на вносителя. Предвижда се създаването на  правила за докладване на инциденти в киберсигурността, засягащи административните органи, операторите на съществени услуги и доставчиците на цифрови услуги, в отношенията на национално, европейско и международно ниво, посочват.
Законопроектът регламентира създаване на условия за изграждане на система за превенция и борба с кибератаките. Заложени са мерки срещу инциденти, които причиняват големи икономически вреди и подкопават доверието на потребителите. Въвеждат се изисквания за сигурност, на които операторите на съществени услуги и доставчици на цифрови услуги трябва да отговарят.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани