Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските превозвачи нямат повод за притеснение- евродепутатите върнаха пакета „Макрон“ за преработване

[post-views]
Лидерите на ЕС обсъждат пакет за възстановяване на икономиките

EU_parlamentЕвропейският парламент върна пакета „Мобилност“ за преработване в Транспортната комисия. В Страсбург евродепутатите отхвърлиха предложенията за по-големи и комфортни почивки на международните шофьори. Отпадна и идеята за ограничаването на времето за преминаване през различните държави.
България е една от страните, които остро се обявиха срещу прилаганите поправки в пакета „Мобилност“, добил известност в публичното пространство като пакета „Макрон“. Веднага след като спорният проект беше отхвърлен в пленарна зала, български евродепутати от различни парламентарни групи определиха постигнатото като успех за националната ни кауза. Те коментираха, че на практика работата по пакета започва отначало и към момента българските превозвачи нямат поводи за притеснение.
На гласуване в Страсбург бяха подложени близо 400 изменения, предложени от Транспортната комисия, които в своята цялост не получиха подкрепата на евродепутатите. Сред тях са новите правила за справяне с незаконните практики в международния автомобилен превоз и промяната в условията за почивка на водачите на камиони. Последните предвиждаха веднъж на всеки три седмици шофьорите да се връщат у дома или на друго, избрано от тях място, за задължителна почивка. Друга идея, която предизвика неодобрение беше изключването на транспортните работници от принципа за равно заплащане на европейските граждани при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани