Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

12 военни от руското ГРУ обвинени за пробив на 20 000 мейла

[post-views]
12 военни от руското ГРУ обвинени за пробив на 20 000 мейла

Автор: Димитър Илиев

Документът с обвиненията срещу 13 руски военни разузнавачи от ГРУ.
Документът с обвиненията срещу 13 руски военни разузнавачи от ГРУ.
Срещата на върха между руския президент Владимир Путин и американския Доналд Тръмп завърши без видими резултати за състоянието на света, войната в Сирия, проблема с Украйна и Крим. Накрая Путин подари на Тръмп футболна топка.
Вярно, че ден по-рано завърши Световното първенство по футбол в Русия. Но пък в петък, 13, се случи друго събитие, много по-важно за отношенията САЩ–Русия. Специалният прокурор Робърт Мълър обвини 12 служители на руското военно разузнаване ГРУ, че са проникнали с взлом в компютърните системи на Националния комитет на Демократическата партия, както и в предизборния щаб на кандидат-президента Хилари Клинтън през 2016 г. 

Реакцията на републиканците и либерално настроените среди в САЩ бе мигновена.  Водещият на телевизионното шоу „Последната дума” по Ен Би Си Лорънс О’Донъл нарече шпионската афера  „Уотъргейт 2”, като направи алюзия с предишното проникване в щаба на демократите през 1972 г., което роди „Уотъргейт” и доведе до свалянето на президента Ричард Никсън. Гостуващата в шоуто Джил Уайн-Бенкс, бивш помощник-прокурор по аферата „Уотъргейт”, пък заяви, че всяко нещо, по-малко от довеждането на 12-те обвинени от Тръмп в САЩ след срещата с Путин в Хелзинки, би било провал. На този фон подаръкът с кръглата футболна топка придобива други измерения. Нещо като намек, че  в кръглата форма трудно можеш да намериш ръб, за който да се хванеш. И алюзия от страна на Путин, че обвиненията срещу 12-те руски военни разузнавачи трудно могат да бъдат доказани.

Картата на новата студена война между САЩ и Русия, както и демонизирането на Владимир Путин и държавата му като враг в опитите да бъде свален президентът Доналд Тръмп започват да се разиграват само дни след встъпването му в длъжност от либерално настроените среди в САЩ. Обвиненията срещу 12-те служители на ГРУ вероятно е само пореден епизод от тази битка. В началото на март 2017 г., месец и половина след встъпването на Тръмп като президент, започва атаката с обвинения за срещи между хора от щаба на Тръмп и руски официални лица. Важна роля в това играе британското разузнаване, което записва подобни разговори, става ясно от прясно излязлата и у нас книга на Майкъл Улф „Огън и ярост”. Според Улф през март 2017 г. на Тръмп били докладвани реплики на служители в Департамента по правосъдие (американското Министерство на правосъдието, б.а.) – „Искат Уотъргейт”, да изглежда в сравнение с това (обвиненията за руската връзка в изборите, б.а.) като някакъв пиклив скандал”.
В опитите за импийчмънт на Тръмп в департамента  използвали фразата „държавна измяна”. Същите думи се повтарят и в изявленията след срещата Путин–Тръмп. Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън – „Изявата на Доналд Тръмп на пресконференцията в Хелзинки съответства на критерия „държавно престъпление”. Това е държавна измяна в чист вид. Коментарите на Тръмп не бяха просто идиотски, той бе изцяло в джоба на Путин”.

Разследването за проникването в компютрите на щаба на Клинтън и на Националния комитет на Демократическата партия не открива свидетелства, че хакерската атака от обвинените 12 служители на ГРУ е повлияла на резултатите от изборите, твърди заместник-генералният прокурор на САЩ Род Розенщайн. Дали е така, едва ли ще стане ясно. Факт е обаче, както става ясно от цитираната информация в обвиненията, че в грама, изпратена от ГРУ на 22 юни 2016 г. (4,5 месеца преди изборите на 8 ноември, б.а.), са оценявали шансовете Тръмп да стане президент на едва 25 на сто.

От Демократическата партия са убедени, че разпространението на откраднатите документи е оказало съществено влияние в борбата за президентския пост. И така – какво са направили руските военни от ГРУ. Обвиняеми са 8 служителите от подразделението на ГРУ с номер 26165 и четирима от това с номер 74455. Първото се намира на „Комсомольский проспект” 20 в Москва. По време на СССР войсковата част се е занимавала с  дешифриране и прехващане на съобщения
за 6-о управление на ГРУ. Днес специалистите от тази част се занимават със съвременни компютърни технологии според руския в. „Ведомости”.

Разузнавачите от поделението са обвинени, че през март 2016 г. са използвали различни похвати, за да проникнат в имейл акаунтите на доброволци, служители на предизборната кампания на Хилари Клинтън, както и акаунта на шефа на кампанията. 
През април са хакнати с помощта на зловреден код мейлите на Предизборния комитет и Националния комитет на Демократическата партия. Откраднати са мейли и документи от сървърите. През юни конспираторите започват разпространение на откраднатите материали, като използват фиктивни интернет имена като „DCLeaks and Guccifer 2.0.“. Служителите използвали профила „Guccifer 2.0.“, за да публикуват откраднати документи чрез уебсайт, поддържан от регистрирана фирма, която и преди е публикувала откраднати документи за американски граждани, общности или правителството на САЩ. „За да скрият връзката си с Русия или руското правителство, конспираторите използвали фалшиви самоличности и правели фалшиви твърдения за тях. За да избегнат установяване, конспираторите използвали мрежа от компютри в цял свят, включително и САЩ, като плащали за тази инфраструктура с криптовалута”, пише в документа с обвиненията. 

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър избра да публикува обвиненията 3 дни преди срещата Тръмп-Путин
Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър избра да публикува обвиненията 3 дни преди срещата Тръмп-Путин
Автор: Димитър Илиев

Второто военно подразделение с номер 74455 е разположено на ул. „Кирова” 22 в столичния кв. „Химки”. В ГРУ зданието е известно като „Кулата”. Основна роля сред четиримата офицери от него играе Анатолий Сергеевич Ковальов, който очевидно може да бъде смятан за руския компютърен Джеймс Бонд. Според американските разследващи именно той се крие зад псевонима Guccifer 2.0. Той се опитва да изпрати откраднатите документи, но не успява. На 14 юли той изпраща на фирмата имейл с атачмънт „wk dnc link1.txt.gpg.“. „Guccifer 2.0.“ обяснява, че в един от криптираните файлове има инструкции как да се отворят онлайн базираните архивирани файлове с открадната информация от Националния комитет на Демократическата партия (НКДП). От „фирмата” потвърждават, че имат архив от 1 GB и ще направят всичко възможно да публикуват откраднатите документи „тази седмица”.
На 22 юли фирмата публикува 20 000 мейла и др. документи от НКДП. На 33 транша конспираторите публикуват документи, откраднати от председателя на кампанията на Клинтън Джон Подеста. Общо над 50 000 документа са публикувани в интернет пространството. През юли Ковальов и помощниците му хакват уебсайта на държавния борд по изборите и крадат информация за над 500 000 избиратели, като в тях има имена, адреси, номера на социалните им осигуровки, дати на раждане и номера на шофьорските им книжки.

Подробните описания за ролята на 12-те сътрудници на ГРУ оставят впечатлението за цялостно разследване, но не става ясно как е направено то, след като НКДП отказа на ФБР достъп до сървърите си, а самата Хилари Клинтън изчисти сървъра си изцяло. Джон Подеста също отказа да сътрудничи с ФБР. Вероятно всички тези съмнения ще бъдат изчистени в окончателния обвинителен акт на прокуратурата. Засега обаче най-интересното остава дали руската страна ще даде възможност на американското разследване да разпита 12-имата обвиняеми. На прословутата пресконференция с Путин Доналд Тръмп пък заяви, че е съгласен  разследването да бъде направено заедно с руснаците. Дали пък това не стои в основата на думите на външния министър Сергей Лавров, който, попитан за резултатите от срещата в Хелзинки, отговори в свой стил – „Шикарно, по-добре, отколкото супер”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани