Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Мафиотите попаднаха в рая като земеделски производители

[post-views]
Мафиотите попаднаха в рая като земеделски производители

Димитър ИЛИЕВ
очитеМафиот от полска работа не се страхува. Поне на книга е така, сочат данните на Търговския регистър. Е, поне, когато работи. Поредният арест на страховития Димитър Желязков-Митьо Очите разкри няколко емблематични факта. Първо, че мафиотите не се превъзпитават в затвора. Второ – те отдавна имат купени политици, полицаи и служители на затворническата администрация. Трето – обичат да имат взимане-даване с не толкова лицеприятни хора, мултимилионери от кръга на т. нар. „зърнари“. Това са производителите на пшеница, ечемик, овес и др. зърнени култури.
За разлика от отглеждането на плодове и зеленчуци, печалбата при зърното е по-голяма, стига да можеш да осигуриш добра логистика за износ. Така в последните 15 години земеделските площи в България бяха окрупнени и на практика концентрирани в ръцете на няколко десетки по-големи собственици. За първи път тези хора показаха „рогата си“ през ноември 2008 г., когато започнаха масови протести срещу планираната държавна субсидия в бюджета, подготвена от тогавашния финансов министър Пламен Орешарски. 
Още тогава около парламента, освен трактори и комбайни, пристигнаха и десетки суперлуксозни лимузини, които трябваше да покажат реалния статут на протестиращите. Накрая правителството клекна, а зърнопроизводителите сметнаха, че им е по-лесно да влязат в политиката или да си купят послушни политици.
Затова едва ли е суперизненада, че около ареста на Митьо Очите изникна фигурата на Бенчо Бенчев. Зърненият бос от Карнобат, който твърди, че е станал милионер за 40 дни през 1990 г., усилено инвестира и в строителен бизнес. Срещу финансиране на партийните каси на БСП става общински съветник и зам. председател на общинския съвет в Бургас. 
С неговата политическа подкрепа общинските съветници гласуват терен на входа на Морската градина в града, отреден за озеленяване да бъде преустроен и предназначението му да бъде отредено за строителство. Фирмата, която ще строи е близка до Бенчев. Понеже Очите му дължи пари, Бенчев влиза като съдружник в охранителната фирма „Аркус сигурност Бургас“ (да не се бърка с фирмите „Аркус“ в страната на Златко Баретата, б.а.). 
Но едва ли само парите свързват Очите с Бенчев. Двамата са близки и покрай трайния интерес на мафиота в последните 13 години към полската работа и земеделието. През 2005 г. Очите регистрира дружеството „Агро Стил 2005“, чрез което започва да печели агропроекти с европейски пари. 
Първите са по програма „САПАРД“, а по-късно печели проект от фонд“Земеделие“ по мярка 312, която насърчава бизнеса в селските райони. След като излиза от затвора през 2012 г., Очите подготвя проект за биоземеделие. Според документите върху притежаваната от фирмата му земя ще бъдат засадени биологични лозя. Добитото грозде впоследствие трябва да се преработи на вино и изнесе в Западна Европа, става ясно от проекта, подаден от мафиота. 
След одобрение на Желязков е позволено да усвои субсидия от 140 хиляди лева от еврофондовете. Очите използва дружеството, за да кандидатства и по проекти за екотуризъм. С част от парите Желязков си купил скъпи автомобили, с които да вози чуждите туристи по екозащитените територии у нас.
Митьо Очите следва утъпкания път на бившите силоваци от ВИС, които паралелно с наркотиците, тръгнаха да търсят път как да узаконят мръсните пари. И откриха схемата да се регистрират като земеделски производители. Пръв повлече крак Константин Димитров-Самоковеца, който още преди предприсъединителните фондове да влязат в България, декларираше стотици декари картофи в Самоковско. 
взривеното жигулиТака, докато Слънчев бряг се превръщаше в бетонова джунгла, мафиотите наред с бетоновите възли инвестираха в закупуване на хиляди декари земя. По-късно започнаха да прибират евросубсидии за декар обработваема земя. Така паралелно с дрогата бившите членове на ВИС нарамиха плуга и браната, за да прибират евросубсидии за обработваеми площи .Спечелените пари се връщаха обратно в строителство на луксозни сгради по бул. България, Студентски град, в дискотеки по морето. Финансовите ресурси позволиха на висаджиите да превземат развлекателния бизнес по морето като „Какао бийч“ в Слънчев бряг  на Радо Бързанов и „Хедон“ в Слънчев бряг и Созопол на друг Радо – Радослав Йовков от Копривщица. Йовков се бе издигнал до функционер на ГЕРБ във възрожденското градче, но бе изхвърлен от партията след скандал за незаконна сеч на 1100 куб. м.  общинска гора.
Някъде там се намесва и вицепремиерът Валери Симеонов, който тази седмица затвори точно тези две заведения заради шум след 22 часа.
Впрочем залогът е огромен, защото тази година се очаква земеделските производители да си разделят евросубсидии от 2,9 млрд. лв., а за миналата година сумата е била 1,5 млрд. И, за да не излезем, че българите сме измислили тази схема, трябва да добавим, че този начин за източване на европейски финансови средства е изобретение на италианската мафия.
Публикации сочат, че през 2015 г. италианската Камора е спечелила проекти за 16 млрд. евро земеделски субсидии. През 2017 г. цифрите сочат, че организираната престъпност на Ботуша е реализирала оборот от 21,8 млрд. евро от селскостопанска продукция през 2017 г. – с 30% повече в сравнение с 2016 г.
През януари тази година полицията в Италия и Германия арестува над 100 заподозрени от  престъпната империя на клана Фарао-Маринкола, разраснала се благодарение на контрола върху пекарския бранш в град Чиро. По-късно оттам мафиотите успели да разработят схема за доставки на вино, сирена и зехтин за германски ресторанти. Подслушани от полицейските служители телефонни разговори разкриват, че бандата е заплашвала собствениците на ресторанти, пицарии и сладкарници, принуждавайки ги да купуват продукти от контролирани от нея компании.
Нещо подобно вероятно се случва и у нас. Високата концентрация на собственост върху земеделските земи ще разпространи най-порочните рекетьорски практики, които са запазени марка на мафиотските групи. А Митьо Очите и Бенчо Бенчев, бъдете сигурни, ще са сред флагманите на подобни практики. Най-малкото защото държавата е безсилна, дори когато трябваше да продаде запорираното имущество на Очите в Кошарица. Всеки, който се явеше да участва на търга бе жестоко притискан от гардовете на Очите и накрая имотите така и не успяха да намерят свой купувач.
Дъщерята на Митьо Очите – Станислава, която е студентка по право в Бургаския университет, може да цитира учебниците по римско право – „Първи по време, първи по право“. Напук на всякаква държава и политическа власт.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани