Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон иска и Русия в европейската сигурност

[post-views]
Макрон иска и Русия в европейската сигурност

Френският президент Еманюел Макрон също се включи в хора на еманципиращите се от САЩ европейски лидери. През изминалата седмица той на няколко пъти говори по темата за европейската сигурност, като настоя ЕС по-малко да разчита на закрилата на САЩ и да включи Русия в отбраната на континента.

В четвъртък по време на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нийнистьо в Хелзинки Макрон обяви, че европейският континент се нуждае от нова архитектура за сигурност, която да включва Русия. Той призова за преразглеждане на отношенията с Кремъл. Трансатлантическите въпроси трябва да бъдат преразгледани, за да може „Европа да има стратегическа и отбранителна автономия”, настоя още френският държавен глава. Макрон добави, че реконструкцията в „широк смисъл” би означавала сътрудничество със „силите, които са на границите на Европа и големите страни”, с които е споделяна обща история.

Няколко дни преди това френският държавен глава заяви, че ще представи нови предложения на Европейския съюз за повишаване на неговата сигурност, изтъквайки, че Общността трябва да сложи край на зависимостта си от американската военна мощ, съобщи АФП. Според Макрон „Европа вече не може да разчита на САЩ за своята сигурност. От нас зависи да гарантираме европейската сигурност”. Той уточни, че предложенията му ще станат ясни „през следващите месеци”. Пред публика от около 250 дипломати, депутати и експерти по международни отношения, събрали се да отбележат завръщането от лятната ваканция, френският президент заяви: „Искам да предприемем изчерпателен преглед на нашата сигурност с всички европейски партньори, включително Русия”.

За това, колко сериозно Париж обмисля новата идея, говори изявлението ден по-рано на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан. Цинтиран от РИА „Новости”, той заяви, че страната му не иска да изолира или отслаби Русия, а търси сътрудничество.

Льо Дриан призна, че страни – партньори на Франция, считат Русия за основен противник и имат своите основания. Париж обаче не е сред тях, увери министърът. Изявлението бе направено във връзка с 26-ата конференция на френските посланици, която се провежда във френската столица. 

Новата политика на Париж изглежда е реакция на поредицата от жестове от страна на американския президент Доналд Тръмп, който се дистанцира от традиционните съюзници от НАТО. От известно време Германия също прави опити за еманципиране. 

През седмицата германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин трябва да предефинира външната си политика спрямо САЩ, чиито нови насоки ще бъдат представени през следващата седмица, съобщават германските медии.

Германският първи дипломат подчерта, че двустранните отношения между Германия и САЩ трябва да бъдат оценени по „трезв, критичен” начин.  Той добави, че за да има силен Европейски съюз, неговите страни членки, и особено Германия, трябва да използват подхода на „противотежест” към Вашингтон, за да имат балансирани отношения. „Основната цел на нашата външна политика е следователно изграждането на суверенна, силна Европа. Ето защо е абсолютно належащо да укрепим самостоятелността на Европа чрез създаване на платежни канали, които са независими от САЩ, Европейски валутен фонд, а също така независима система SWIFT”, добави той.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани