Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителствена криза във Великобритания: Лавина от оставки последва сделката за Брекзит

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexit

Политическа криза, лавина от оставки в британското правителство и спад на британската лира предизвика проектът на споразумение за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Министърът за Брекзит и главен преговарящ с Брюксел Доминик Рааб хвърли оставката си заради фаталните по думите му слабости на договора. Примерът му последва заместникът му Суела Брейвърман, министърът на труда и пенсиите Естер Маквей, както и други трима сътрудници на кабинета „Мей“.

Броени часове след като Тереза Мей обяви, че е получила подкрепата  на правителството за сделката за Брекзит, ключови министри напуснаха постовете си в знак на протест срещу постигнатите с Брюксел договорки.

„Това е предателство. Трябва да се подготвим да напуснем и без споразумение, вместо да се огъваме под изнудването на Брюксел.“, заяви пред медиите на Острова подалият оставка ръководител на британския преговорен екип Доминик Рааб. Друга част от кабинета застана твърдо зад премиера, защити проекта и го оцени като добра правителствена политика.

Споразумението ще ни осигури спокоен и подреден Брекзит на 29 март,  ще ни позволи да направим това, което хората поискаха от нас, заяви пред парламента премиерът Тереза Мей.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Изборът е ясен. Можем да решим дали да напуснем без сделка, да рискуваме въобще да няма Брекзит или……. Или да се обединим и да подкрепим най-добрата сделка, която може да бъде договорена. Това е именно тази сделка, която ни връща контрола върху собствените ни граници, закони и пари, осигурява ни безмитна свободна търговия и ни дава независима външна и отбранителна политика. Заедно с това запазва сътрудничеството в сферата на сигурността и гарантира, че хората ни ще продължат да са защитени.“

Лейбъристите обявиха, че в никакъв случай няма да подкрепят споразумението. Лидерът им Джереми Корбин определи сделката като провал. Правителството прекрачи собствените си червени линии и сега се разпада пред очите ни, допълни той.

За Брюксел споразумението е успех. То минимизира икономическите и политическите щети, избегна твърдата граница със Северна Ирландия и постигна водещия ни приоритет да запазим правата на гражданите си, заявиха от Европейския парламент.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск припомни, че сделката поставя и двете страни в позицията на губещи. Колкото и да ни е тъжно, че стигнахме дотук, ще се опитаме да направим процеса възможно най-безболезнен, допълни Туск и обяви, че ако „всичко върви по план“ на 25 ноември европейските лидери ще се съберат, за да потвърдят споразумението за Брекзит и политическата декларация за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани