Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опера в цирка – за първи път и в София

[post-views]
Опера в цирка – за първи път и в София

pagliacci 20.06В понеделник и вторник (19 и 20 ноември) от 19 ч в шапитото на цирка (столичния парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5) зрителите могат да видят нещо уникално – операта „Палячи” от Руджеро Леонкавало. С този спектакъл завършва националното турне на Опера в цирка – продукция на Държавна опера – Стара Загора, създадена съвместно с Академичен цирк „Балкански“. Това е смел и провокативен спектакъл, без да излиза от рамките на добрия вкус – необичайно, но същевременно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка. 
Представлението на 19 ноември изразява почит към големия български тенор Калуди Калудов. Започнал своя възходящ творчески път от сцената на Софийската опера и балет, 12 сезона той е  първи солист, а след това  40 години са изявите му по най-престижните световни оперни сцени. Години на активна артистична и педагогическа дейност, триумф, аплодисменти и не на последно място – горд с успехите на неговите последователи и ученици. Преди броени дни Калуди получи Специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“ за своя цялостен принос към българското и световното оперно изкуство.
Идеята за опера в цирка е негова, но за реализацията є допринесе режисьорът и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието – „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В новата постановка на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива сред естествения декор на арената на цирк „Балкански“. 
След премиерите на 20 и 21 юни в Стара Загора спектакълът с участието на Калуди Калудов в ролята на Канио закри с изключителен успех 14-ото издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец на 15 юли, гостува Палячи- Варна2във Варна на 3 и 4 септември, в Пловдив – на 22 октомври. 
Представлението в София ще дирижира Ивайло Кринчев. Художници на костюмите са Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), и Салваторе Русо (Италия). В ролята на Канио на 19-и ще бъде Калуди Калудов, а на 20-и ноември – Камен Чанев. Анна Дитри ще е Неда (19-и), а Деси Стефанова – на 20 ноември. Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Александър Крунев и Нико Исаков. В съпровод е атрактивна циркова програма, изпълнена от артисти на цирк „Балкански“ с номера подбрани да се впишат в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани