Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ свиват Африканското си командване – Пентагонът се фокусира върху заплахите от Русия и Китай

[post-views]
Американски военни са заловили ключов боец на „Ислямска държава“ в Сирия

USA-army_SiriaАмериканската армия ще съкрати с близо една десета числения състав на Африканското си командване. Пентагонът има намерение да фокусира силите си в посока на нарастващата заплаха от Русия и Китай, предадоха световните медии и отбелязаха, че този ход идва в момент, когато Москва и Пекин се опитват да увеличат влиянието си именно в Африка.
Близо 700 военнослужещи, част от състава на различни контратерористични мисии в Африка, ще бъдат изтеглени през следващите няколко години, съобщиха от Пентагона. С новата национална стратегия за отбраната Вашингтон промени приоритетите си и след дълги години борба срещу радикалния ислям постави като основна заплаха за сигурността си противопоставянето с Москва и Пекин.

Към момента 7 200 американски войници са дислоцирани в дузина африкански държави. Очаква се съкращенията да се осъществят в следващите 3 години, предимно в Кения, Камерун и Мали, заяви пред медиите представител на военното ведомство, пожелал анонимност.

Ще се запази пълният мащаб на антитерористичните операции в страни като Сомалия, Либия, Камерун и Джибути, увериха от Пентагона и допълниха, че в други, предимно западни части на континента, предстои плавно трансформиране на задачите на Африканското командване – от тактическа подкрепа към съветване и обмен на разузнавателна информация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани