Когато си тръгвах от Астана през 2014 г. населението на града бе около 800 хил. души. През миналия месец се върнах отново, за да установя, че казахстанската столица вече уверено е прехвърлила милионния рубеж. Израснали са нови небостъргачи, молове, чудесен балетен театър, ботаническа градина и цели квартали в райони, където преди 4 г. бе гола степ. Река Ишим все така разделя града на стара и нова част, но мнозинството вече живее в новата.
Няма да повтарям това, което вече съм писал: Астана става столица през 1997 г. и оттогава се развива бурно строителство по генералния план на прочутия японски архитект Кишо Курокава. Наричан „Дубай на степта“ заради небостъргачите, градът бързо променя и своя етнически облик. Руснаците, които някога са били мнозинство, днес са не повече от 20%, като средната им възраст е близо до пенсионната. Демографската ситуация е особено видима в градския транспорт – повечето възрастни хора, които се качват в автобуса, са руски баби, а сред децата казахите са над 90%.
Друга сграда, която си струва да се види, е президентската библиотека, носеща името „Център Назарбаев“. Тя е наречена „Окото“ и както много други знакови здания в Астана е проектирана от британеца Норман Фостър. Сградата действително наподобява око, гледащо към небето. Вътрешната планировка също е интересна – по средата има кухина, централен атриум, около който панорамно се редят деветте етажа на сградата. Отскоро в Астана си имат и нова красива джамия, която е оборудвана със слънчеви панели и произвежда повече електричество, отколкото употребява.
Въпреки че новата част на Астана е „разграфена“ от широки прави булеварди, евтиният бензин прави задръстванията неизбежни. Метро не може да се изгради, защото подпочвените води са твърде високо. Затова е измислено друго решение – в момента се строи линията на т.нар. лек градски влак, който ще пресича основните булеварди и ще стига до летището. Като цяло градът става все по-пъстър, по-хубав и по-оживен. Населението ще продължи да расте заради прииждащите от всички краища на страната млади хора, но и заради раждаемостта – средното казахско семейство има три деца. А те не се плашат от това, че ще живеят в град, където зимата продължава от средата на октомври до началото на април.
В какво казахите отстъпват на вълците
Казват, че в световното първенство по ядене на месо казахите заели второ място след вълците. Тази шега описва най-точно казахската кухня, в която мръвката преобладава решително. При това най-предпочитано е конското месо. Преди няколко години, когато започнах работа в казахстански университет, в знак на благоразположение деканът на моя факултет още при първата ни среща ми показа видеоклип, на който с гордост бе увековечил как си избира кон от едно доста голямо стадо, а след това колят и разфасоват животното. В началото на зимата повечето казахи, или поне по-заможните, хвърлят половин кон във фризера и се подсигуряват с месо, което, освен че е много полезно, има и сгряващо действие. Класическият начин за приготвянето му е много прост – сварява се на едри късове, които се сервират върху подложка от варена лапша (тестено изделие) и се гарнират със суров лук отгоре. Това ястие се нарича бешбармак или месо по казахски. Правят се и конски суджуци – казы.
Конете, отглеждани за месо, са от специални породи – по-ниски и по-трътлести са от впрегатните. Всяка част от конския труп си има специално име и е предназначена за различни членове на домочадието. Веднъж се случи да ям бешбармак на гости в семейството на моя колежка. След като с мъка успях да се справя с препълнена чиния с големи късове месо, изведнъж домакинята тържествено ми поднесе сварената глава на коня и заяви, че според казахската традиция почетният гост на масата е длъжен да яде и от този деликатес. Дойде ми в повече, но не посрамих България. Освен конско казахите ядат и телешко и овче месо. Мюсюлманската религия им забранява свинското и те го избягват, но никой от колегите ми в университета не отказа да опита българска луканака, въпреки моето предупреждение, че в нея има и свинско. В добрите ресторанти меню не чете почти никой – направо се поръчва шашлык, който е по-големият и по-вкусен брат на нашенското шишче. Най-добрият шашлык е от баранина (овнешко). Традиционните казахски напитки са кобилешко и камилско мляко – кумис и шубат. Първото има отвратителен кисел вкус, а второто може да се пие, ако няма нищо друго.