Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисиите под вода достигат все по-големи дълбочини

[post-views]
Мисиите под вода достигат все  по-големи дълбочини

Френската компания RTsys от години се специализира и усъвършенства в производството на автономни подводни средства с различно бойно предназначение. Главните направления в дейността на компанията са подводната акустика и интеграцията на системите. Нивото на роботизация на произвежданите устройства непрекъснато се повишава. Както казват от компанията „доверието под вода се повишава“, тоест произвежданите системи за подводна дейност стават все по-надеждни и сигурни. И военноморски сили от цял свят все повече им се доверяват. Технологиите за подводна война предоставят все повече способности.

Апарат за пасивен акустичен мониторинг

Базираната в Каудан, Франция компания Rtsys десетилетия наред се специализира в подводната акустика и производството на подводни безпилотни апарати. Компанията провежда научноизследователската си и развойна дейност в тясно сътрудничество с френския флот, което позволи да бъдат разработени успешно иновативни решения за водене на подводна борба. Това обхваща три основни направления като противодействието на морски мини, пасивния акустичен мониторинг на морската среда и автономните подводни движещи се апарати. Продуктите на Rtsys са доказани и валидирани в световните военноморски сили.

Много разпространени сред военните водолази и специалните сили са например ръчните сонари, както и автономният подводен дрон за откриване и локализация на мини по време на морски операции, в пристанищата или по плажовете. Продуктите на компанията се доставят по целия свят за обучение, упражнения за стрелба с торпеда и проверка на ефективността на сонарите. В тях са вградени най-новите процесори, които гарантират ефективността на цифровия сигнал. Произвеждат се и автономни цели, които се използват за тренировки със сонарите.

Създават се и апарати, които служат като цел при обучение и тренировки за откриване и локализиране на подводници. Много разнообразни са и сонарите на компанията, които могат да бъдат потопяеми, монтирани на корпуси, стационарни, да се теглят от лодка, да се потапят на променливи дълбочини и други варианти. Автономните подводни средства на компанията притежават голям диапазон от способности, който варира от проучване на морското дъно до откриване на неексплодирали боеприпаси.
Компанията Rtsys притежава богата експертиза в областта на акустичните информационни системи. Нейните апарати са в състояние да работят непрекъснато 20 часа под вода, предоставяйки най-прецизна позиционираща информация на базата на придобитите полеви данни.

Един универсален лек модулен апарат е NemoSens например, с отворена LINUX архитектура. Той е предназначен за множество приложения. Системата му с отворен код позволява на потребителите да разработват свои собствени навигационни алгоритми за по-голяма гъвкавост.

Предлагат се и пълна гама пилотирани и безпилотни системи за водене на така наречената минна война. Системата COMET-MCM е предназначена за откриване и локализация на мини на големи площи и при ограничено време. Тя може да навигира и позиционира подводни обекти до 20 часа непрекъснато, на дълбочина до 300 м, при скорост от 5,5 до 18,5 км час.
Пасивният акустичен мониторинг се провежда от закотвени апарати, които предават данни в реално време за състоянието и обстановката на обширни подводни зони. С тях се провежда наблюдение на множество параметри при обхват 10 км. Апаратът, подобен на шамандура, много лесно се развръща в морето от кораби или други плаващи платформи. Подводната война става все по-прецизна, по-мащабна и се развива на все по-голяма дълбочина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани