Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметта е жива. Отбелязаха 50 години от трагедията край с. Гълъбник

[post-views]
Паметта е жива. Отбелязаха 50 години от трагедията край с. Гълъбник

Паметта е жива
Паметта е жива

На 26 септември с почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и военнослужещи от Чешката република бе отбелязана 50-ата годишнина от трагичната гибел на чехословашките парашутисти и българския лекар край с. Гълъбник, Радомирско.

През 1972 г., една седмица след приключване на учението „Щит-72“, проведено в тогавашна Чехословакия, в авиобаза „Долни Раковец“ край българското с. Кондофрей се провежда шампионат по парашутизъм. В последния ден от надпреварата –  21 септември, рано сутринта автобусът на чехословашките парашутисти пътува от Перник към летището в Кондофрей, където предстои закриването на шампионата. В машината заедно с тях се вози и българският лекар Любомир Иванов, изпълняващ ролята и на преводач. На неохранявания тогава жп прелез край с. Гълъбник автобусът е връхлетян от преминаващия влак. На място загиват петима парашутисти, а други шест, сред които и българският лекар, издъхват напът за болницата.

Паметта е жива

През 1997 г. на мястото на трагедията е издигнат паметник от кмета на с. Гълъбник Виктор Петров. На всеки 10 г.  български, чешки и словашки парашутисти заедно с роднини на загиналите и жители на селото се събират в края на септември, за да сведат глави и да почетат паметта им.

Заупокойна молитва в памет на загиналите бе отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп. На церемонията присъстваха посланиците на Чешката република и на Словашката република – Лукаш Кауцки и Васил Гривна, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, командирът на Сухопътните войски от чешката армия бригаден генерал Ян Щепанек, заместник-кметът на община Радомир Роберта Борисова, кметският наместник на с. Гълъбник Диана Борисова, роднини на загиналите и жители на селото.

В словата си двамата посланици изразиха благодарността си към жителите на с. Гълъбник и военнослужещите, които продължават да поддържат жива паметта за загиналите..

Най-ново

Единична публикация

Избрани