Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Диктаторите и западната публика

[post-views]
ДЕЗИНФО: В Украйна Западът се опитваше да проведе операция Барбароса 2.0

През февруари 1936 г. Адолф Хитлер дава интервю за вестник „Дейли мирър“, в което предлага на британците да бъдат приятели с нацистка Германия. Три години и половина по-късно той заповядва нападение срещу Полша, която има военни гаранции от Великобритания. Втората световна война започва. През есента и зимата на 1940 г. Хитлер опитва да сломи британците с жестоки бомбардировки, но това не му се удава.

През миналата седмица, 88 години след изявленията на Хитлер за „Дейли мирър“, руският президент Путин даде интервю на американски журналист с, меко казано, спорна репутация. Става дума за видния поддръжник на Тръмп и разпространител на конспиративни теории и фалшиви новини Тъкър Карлсън. Досадният двучасов разговор в Кремъл бе по-скоро монолог, в който интервюиращият рядко успяваше да вмъкне някоя реплика. Както Хитлер през 1936 г. отправя директно послание към британците, така сега Путин използва западен медиен инструмент, за да стигне до консервативно настроените американци. Няма начин обръщенията на диктаторите към западната публика да бъдат блокирани, нито през 1936 г., а още по-малко сега, когато традиционните медии са на умиране – интервюто на Карлсън с Путин бе излъчено в социалната мрежа Х и в Yutube, а не по някоя телевизия или радио.

Две неща правят впечатление в интервюто на Путин, макар че и двете не са нови. Първо, руският президент е обсебен от историята. Вижда я едностранчиво, експертите са единодушни, че той е много слаб историк. Но 30-минутното „кратко“ историческо отклонение на Путин, което тръгна от Ранното средновековие, показа ясно, че кремълският диктатор не е наясно на какво е базиран съвременният международен ред. Той си въобразява, че историческият разказ е индулгенция за агресивното поведение на днешна Русия.

Още по-отблъскваща е арогантността на Путин, когато той настоява, че съдбата на Украйна трябва да бъде решена в преговори между Москва и Вашингтон, а мнението на гражданите на тази страна не заслужава никакво внимание. И това при ясните сигнали от американците, че те не могат, и още по-важно – не желаят да налагат нищо на Киев, мирни преговори ще има тогава, когато реши самата Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани