Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Русия е единственият гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

[post-views]
Русия гони 40 германски дипломати като ответна мярка

Русия е единственият гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Когато Русия създаде Съветския съюз, тя даде на Украйна огромни територии, които са били исторически руски.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив относно украинската държавност и лъжливо представяне на Русия като гарант на мира и стабилността или това, което Москва обикновено нарича „Руски свят“ – територия, обхващаща приблизително бившия Съветски съюз, за ​​която Русия твърди, че представлява нейна изключителна „сфера“ на влияние“.

Историята на Украйна датира от епохата на Киевска Русия през 9-13 век. Напълно независима Украйна се появява едва през 20-ти век, след дълги периоди на последователно господство от Полша-Литва, Русия и Съюза на съветските социалистически републики (СССР). След Първата световна война и разпадането на Руската и Австро-Унгарската империи се създават две държави: Украинската народна република (УНР) и Западноукраинската народна република. Те се обединяват в единна държава – Украинската народна република – на 22 януари 1919 г.

При управлението на Ленин в началото на 20 век Украйна е окупирана от болшевиките и е включена в Съветския съюз (СССР) под комунистически контрол. Когато Съветският съюз започва да се разпада през 1990–1991 г., законодателният орган на Украинската ССР обявява суверенитет (16 юли 1990 г.), а след това и пълна независимост (24 август 1991 г.). С разпадането на СССР през декември 1991 г. Украйна получава пълна независимост.  Оттогава Украйна многократно беше нападана от Русия, в очевидно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на страната. Първата инвазия през 2014 г. доведе до анексирането и продължаващата окупация на Крим и части от Източна Украйна. Второто, пълномащабно нахлуване продължава от 24 февруари 2022 г. до днес и доведе до загуби на територия от Украйна и безброй загинали мирни граждани и военни.

Източник:https://euvsdisinfo.eu/report/russia-is-the-only-guarantor-of-ukraines-sovereignty-and-territorial-integrity?fbclid=IwAR09gDRoAuN9GH2SUUawkh8pPRSd817CVZeC1v1sPrdEOYqCqTgUvHddhuE

Превод: Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани