Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западът реши да организира поредната цветна революция в Сърбия

[post-views]
Повторно гласуване в 28 избирателни секции в Сърбия

През 2022 г. сръбският президент националист Александър Вучич не се присъедини към общоевропейската антируска вълна, опитвайки се да поддържа нормални отношения със Запада, но и с Русия. […Ръководителите на западните държави […] решиха да организират поредната „цветна революция” в Сърбия.

ОТГОВОР

Повтарящите се прокремълски дезинформационни наративи, лъжливо представят протестите през декември 2023 г. в Сърбия, като подкрепяни от Запада, като целта им е да ги представят като дирижирани от чужбина усилия за дестабилизация в страната. Няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Прокремълските медии представят протестите и демонстрациите по света, като подбудени от чужбина, най-често от САЩ и Запада. Дезинформационният наратив и подход е приложен, заедно към новини за протести в Грузия, Украйна, Армения, Чехия, България, Беларус, Венецуела, Словакия, Хонконг, за да представи протестните движения като агресори, които постоянно подготвят нови преврати.

Протестите в Сърбия бяха предизвикани от информация за изборни нарушения по време на провелите се неотдавна парламентарни и местни избори, които спечели Сръбската прогресивна партия (SNS). Международна мисия за наблюдение отбеляза, че има „злоупотреба с публични ресурси, липса на разделение между официалните функции и предизборните дейности, както и сплашване и натиск върху избирателите, включително и случаи на купуване на гласове“.

Райнхолд Лопатка, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ, каза: „Макар че, изборите бяха технически добре организирани, те се проведоха сред социално и политически разделение в страната. Участието на президента  беше решаващо и доминираше в изборния процес, а използването на името му от една от кандидатските листи, заедно с услужливостта на медиите, допринесоха за неравностойните условия на играта“.

Превод: Деси Рангелова

Най-ново

Единична публикация

Избрани