Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обвиниха боса на японската мафия в търговия с ядрени материали

[post-views]
САЩ обвиниха боса на японската мафия в търговия с ядрени материали

САЩ с нови обвинения срещу един от босовете на японската мафия. Според американската прокуратура един от влиятелните членове на Якудза Такеши Ебисава се е опитал да продаде ядрени материали, които могат да се използват за производството на ядрени оръжия.

Това е третото обвинение срещу Такеши Ебисава, след като през 2022г, заедно с тайландския си партньор, бяха обвинени в трафик на наркотици и оръжия.

Според американската прокуратура шефът на Якудза се е опитал да продаде обогатен уран и плутоний, предназначени за оръжейната ядрена програма на Иран.

Схемата е била разкрита, след като мафиотският бос е показал проби на ядрените материали на агент под прикритие, който се е представил за трафикант на оръжия и боеприпаси с връзки с ирански генерал.

Американската прокуратура посочва още, че Такеши Ебисава се опитал да продаде близо 50 тона уран и торий, от името на миньорска компания в Мианмар.

Ако бъде признат за виновен смятаният за един от най-влиятелни членове на Якудза ще получи тежката присъда-доживотен затвор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани